luni , 19 aprilie 2021 3:15 pm
Iasi booked.net
-1°C

Fondul clasei, interzis prin lege. Proiect de lege la inițiativa Consiliului Național al Elevilor

Fondul clasei ar putea fi interzis prin lege în școli, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Inițiativa aparține Consiliului Național al Elevilor, care consideră că fenomenul de colectare a banilor pentru fondul clasei, respectiv al școlii, reprezintă o modalitate prin care este sprijinită corupția în uniățile de învățământ.

“La inițiativa Consiliului Național al Elevilor a fost depusă o inițiativă legislativă care interzice în mod explicit colectarea fondului clasei și fondului școlii în unitățile de învățământ. Cei care fac acest lucru vor putea fi sancționați cu până la 2.000 de lei. Consiliul Național al Elevilor a început lupta împotriva corupției școlare, iar acesta e doar primul demers pe care îl vom realiza în acest scop”, a declarat Rares Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Dacă proiectul va fi adoptat, legea se va schimba astfel: “(12) În unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educatiei și formării profesionale este interzisă pretinderea, oferirea sau strângerea de sume de bani destinate fondului școlii sau fondului clasei de către elevi, conducerea școlii, personalul didactic, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic”. Nerespectarea dispozițiilor se va sancționa cu amenda intre 1000 si 2000 de lei. “Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevazute la alin. (1) lit. c) se fac de către ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, cu competențe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice”, ar urma să prevadă legea. Pentru ca proiectul de lege sa fie adoptat, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial, informează vremeanoua.ro.

Recomandări

Elevii din clasele terminale reiau de azi orele online

Elevii din clasele terminale de gimnaziu și liceu reiau de azi orele online ale semestrului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *