luni , 6 decembrie 2021 9:17 pm
Iasi booked.net
-1°C

Focar de pestă porcină AFRICANĂ descoperit într-o comună din IAȘI

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a izbucnit în comuna Vlădeni, din Iași, săptămâna trecută. Din cele 30 de noi focare înregistrate în toată țara, în perioada 8-14 octombrie 2021, unul este în Iași. Aproape lunar în județ au fost descoperiți, în gospodăriile ieșenilor, porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți din cauza PPA. În acest an, după ce au fost închise la începutul verii primele focare apărute în Iași, au reapărut altele în luna iulie 2021.

În total, acum sunt 12 focare de pestă porcină africană pentru care s-au luat măsuri. Acestea sunt în orașul Podu Iloaiei, în comuna Țigănași, în satul Stejari, în satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, în satul Maxut, comuna Deleni, dar și în satul Todirel, din comuna Bârnova. Alte focare de PPA au izbucnit în satele Vânători și Cârniceni. În total au fost sacrificați 53 de porci, din gospodării, care prezentau virusul pestei porcine africane.

Chiar dacă toate focarele de PPA erau închise de DSVSA Iași la începutul verii, inclusiv la o fermă cu 800 de capete din comuna Gorban, din cauza porcilor mistreți, virusul s-a transmis din nou la cei domestici.

Recomandări

Noi focare de pestă porcină la Iași

La data de 5 august erau active un număr de 333 de focare de pestă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *