Firmele de curățenie din Iași au fost amendate de Garda de Mediu

Date:

Firmele din Iași care au fost verificate de Garda de Mediu, în perioada octombrie-decembrie 2020, și au încălcat legislația de mediu au fost sancționate cu amenzi în valoare de 120.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate și firmelor din Iași care au fost reclamate de localnicii nemulțumiți că sunt aruncate gunoaie în zonele neautorizate.

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași au efectuat mai multe controale planificate și neplanificate în ultimele 3 luni din anul 2020. Astfel, în urma celor 167 de verificări planificate, comisarii de mediu au aplicat amenzi în valoare de 54.000 de lei și alte 73.000 de lei după ce specialiștii au demarat și controalele neplanificate. Sancțiunile au fost aplicate în domeniul poluării industriale și au fost și 56 de controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate.

Controalele efectuate din ultimele 3 luni din anul 2020 au vizat cu prioritate soluționarea sesizărilor înregistrate la Garda de Mediu Iași, precum și verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Ieșenii au depus aproximativ 60 de sesizări la sediul instituției, cele mai multe vizând aruncarea gunoaielor în zonele din Iași unde nu este permis acest lucru sau depozitarea gunoaielor în mediul rural, în zonele neautorizate.

Comisarii de mediu din Iași au aplicat amenzi pentru poluare și pentru neconformități care au constat în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități desfășurate, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, lipsa măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, arderea vegetației uscate, a stufului sau a tufărișurilor fără acceptul autorității pentru protecția mediului. O parte din reclamațiile ieșenilor din mediul rural vizează și arderile necontrolate de deșeuri, astfel că specialiștii de mediu au aplicat amenzi și celor care au încălcat legislația și nu au solicitat autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași sau de la ISU pentru arderea deșeurilor în campania de toamnă. Pentru arderilor necontrolate de deșeuri au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 60.000 de lei.

Garda de Mediu Iași a suspendat activitatea a 13 firme care nu aveau autorizație de mediu, în anul 2020, și a sesizat organele de cercetare penală, potrivit bzi.ro. De asemenea au fost dispuse și 13 sancțiuni contravenționale complementare privind suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu. Garda de Mediu Iași a înregistrat 5 episoade de poluare a factorului de mediu apă, în anul 2020, precum și numeroase episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea vegetației uscate. Comisarii de mediu au aplicat amenzi în valoare de aproape 1 milion de lei, în anul 2020, mare parte dintre acestea fiind pentru depozitarea necontrolată a gunoaielor dar și pentru arderile necontrolate de vegetație uscate din mai multe comune din apropierea Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

UAIC a încheiat un acord de colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a încheiat...

Liga Studenților IAȘI cere premierului Nicolae CIUCĂ să-l demită pe secretarul de stat Gigel Paraschiv

Liga Studenților Iași îi cere premierului Nicolae Ciucă, prin...

The Motans, Iuliana BEREGOI și magicianul Robert Tudor, la PALAS

Muzica, limba universală care leagă întreaga planetă, alină, înveselește...

Accident cu 21 de persoane implicate, între o mașină și două microbuze, pe A1

Un accident cu 21 de persoane implicate a avut...