Grupul suedez Holmbergs, care a cumpărat la finalul anului trecut compania Te-Rox Prod, adusă de Doina Cepalis, una dintre cele mai mari antreprenoare locale, în Topul producătorilor de centuri de siguranță, huse și scaune auto pentru copii din Europa, a creionat planul pentru România, urmând să urce cu peste 50% capacitatea de producție a celor trei unități, de la Pașcani, Roman și Rugioasa.
Decizia vine în contextul în care companii din diverse domenii încearcă să-și relocheze producția din China în Europa de Est, transportul mărfurilor din China în Europa fiind în mare parte blocat și generând costuri masive.
Introducerea restricțiilor de circulație ca urmare a pandemiei COVID a afectat în mare măsură cererea pentru produsele Te-Rox, astfel că afacerile companiei au fost în aprilie și mai 2020 cu 70% mai mici față de o lună normală. Din iunie, însă, a început redresarea.
“Pentru noi a fost esențial faptul că, după atâția ani în business, am avut un management al crizei foarte bun, care ne-a ajutat să o scoatem la liman. Compania are un cash flow pentru situații de criză fără de care depășirea lockdown-ului, cu toate efectele asupra business-ului, ar fi fost cu siguranță mai dificilă. Am certitudinea, ca antreprenor care am fost nevoit de mai multe ori să pornesc de la zero, că poți rezista unei căderi a pieței – iar cea de anul trecut a fost fără precedent – dacă ai o rezervă financiară care să îți asigure funcționarea continuă”, spune Doina Cepalis, CEO-ul Te-Rox.
Zeci de companii încearcă să relocheze o mare parte din producția din China în Europa, pe fondul blocajului logistic care îngreunează transportul mărfurilor din China în Occident. Mii de containere țin încă marfa blocată în porturile din Europa, iar un import din China poate dura între 2 – 4 luni, ceea ce generează costuri (transportul naval, de exemplu, este de 3 ori mai scump) și penalități uriașe, aplicate de retaileri importatorilor care nu reușesc să aducă marfa la raft.
“În aceste condiții, se caută furnizori alternativi, cum este Turcia, soluție la care am apelat și noi. Nu îți mai permiți azi să depinzi exclusiv de China. Astăzi este vremea celor care au capacități de producție în Europa de Est, pentru că pot menține un nivel scăzut al prețurilor, comparabil cu cel din China. Este o situație pe care noi am folosit-o ca o oportunitate și astfel am ajuns în iulie 2020 la cifra de afaceri de dinainte de pandemie, acoperind acel gol de produse care nu au mai putut fi livrate din Asia”, explică Doina Cepalis.