Pacienta în vârstă de 66 de ani care a luat foc pe masa de operații a murit duminică seară. Decesul a fost confirmat de deputatul Emanuel Ungureanu.
„Transmit sincere condoleanțe familiei celei trecute în neființă și le transmit public că voi lupta pentru aflarea adevărului și pedepsirea celor vinovați!
Mâine la ora 10 voi depune la Parchetul General o plângere penală pentru ca cei care au greșit în acest caz să suporte consecințele legii, inclusiv cei care au comis fals și au încercat să ascundă adevărul!”, a scris deputatul pe pagina sa de facebook.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a fost cel care a făcut publică această situație încă de la început.
„Pacientă incendiată pe masa de operație la Spitalul Floreasca din București! Beuran, fostul consilier prezidențial al lui Iliescu a dat foc unei paciente în sala de operație! Chirurgul Beuran, un pesedist plagiator de renume, capul Umefistanului, a dat foc unei paciente pe care a operat-o în data de 22 decembrie!”, scria deputatul pe pagina sa de facebook.
Se pare că femeia suferea de cancer pancreatic, iar în urma incidentului din 22 decembrie, femeia a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului.
La o săptămână după eroarea medicală de la Spitalul Floreasca, autoritățile încă încearcă să stabilească exact vinovații. În acest moment au loc trei anchete: una demarată de conducerea spitalului, una a Ministerului Sănătății și alta începută de Poliția Capitalei.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.
„Acest accident combustional intrachirurghical e rezultatul combinației dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile și folosirea unui electro-bisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecția acestor 3 elemente să se fi produs incendiul.
Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, tegumentelor pacientului. Acel biocid are autorizație să fie folosit în acest sens. Problema este că electro-bisturiul are în specificația tehnică interdicția de a fi folosit în combinație cu acest biocid.”, a spus acesta.
Medicul care a semnat protocolul operator nu era la spital
„Eu am intrat în programul operator după ce trecuse evenimentul cu arsul și pacienta fusese mutată dintr-o sală în altă sală. Echipa am găsit-o șocată, speriată de evenimentul respectiv. Am continuat operația operația și am finalizat-o.(…) Am parafat protocolul operator.
Au exista încă 2 chirurgi. Aceștia au fost acolo. Regula este ca cel cu grad cel mai mare – operând și finalizând operația am pus această parafă. Lipsa de parafă nu înseamnă ca nu sunt trecuți, ei (cei doi chirurgi n.r.) sunt trecuți.”, a spus medicul Mircea Beuran, la Digi24.
Mircea Beuran a mai povestit că a mai operat-o pe pacientă, deoarece era un caz foarte crtitic și nimeni nu a vrut să își asume niciun risc.
„S-a început intervenția chirurgicală, nu era o problemă să fiu neapărat acolo. Era o bolnavă pe care eu am operat-o în urmă cu o săptămână. Un caz foarte critic, un caz oncologic, pentru care nu a vrut nimeni să-și asume niciun risc. La rugămintea unor colegi am intrat și am operat. A făcut o complicație severă, o hemoragie. Atâta timp cât m-am deplasat eu trecuse evenimentul (cu arsul n.r.). Se poate verifica foarte bine venirea mea în spital pentru că sunt camere și la intrarea în spital, există protocoale de terapie intensivă. Plus că imediat după terminarea intervenției am luat legătura cu coordonatorul blocului operator, cu familia. Nu a căutat nimeni nici să mușamalizeze, nici să ascundă.”, a explicat medicul.