sâmbătă , 26 septembrie 2020 6:17 am
Iasi booked.net
-1°C

Fast-food-ul care a băgat în spital 40 de ieșeni a fost închis

În jur de 60 de persoane au trecut pe la spital după ce au consumat produse de tip fast-food de la Agapa, local situat în apropierea Pieței Nicolina, la intersecția de la Cotnari. Inspectorii DSP au decis închiderea unității de alimentație publică.

 

^

Zeci de ieșeni cu toxiinfecție alimentară s-au prezentat în ultimele trei zile, majoritatea tineri, au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” după ce au consumat produse de la fast-food-ul Agapa. Primul caz a fost semnalat în seara zilei de 14 mai, iar de a doua zi, cadrele medicale au fost practic sufocate de numărul mare de pacienți care prezentau simptome clare de toxiinfecție alimentară: vărsături, greață, febră, diaree sau crampe abdominale. 38 dintre ei au fost internați în spital.

Medicii infecționiști au sesizat DSP care a efectuat un control la localul indicat de pacienți, Agapa. În urma verificărilor s-a decis închiderea fast-food-ului. Imediat după decizia inspectorilor DSP, angajații localului au închis unitatea și au postat anunțul „Renovare”.

Primele indicii arată că alimentul care a băgat în spital atâția ieșeni este maioneza.

Una dintre paciente a declarat pentru Info IAȘI ca este șocată de ceea ce a pățit , ea consumând des produse din acel loc:

„Cred că maioneza era de câteva zile sau a fost ținută la cald, altfel nu îmi explic aceste stări oribile!  Îmi doresc să își revină toate persoanele, și sper ca această experiență să fie o lecție pentru iubitorii de fast-food!”, ne-a spus femeia.

 Comunicatul oficial al DSP:

„Cu privire la focarul de toxiinfectie alimentara in urma caruia mai multe persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi dupa ce au consumat produse de tip fast-food, va aducem la cunostinta ca Directia de Sanatate Publica Iasi a demarat o ancheta epidemiologica. Investigatiile au fost declansate imediat dupa raportarea evenimentului de catre Spitalul de Boli Infectioase in data de 15.05.2018, ora 12:30.

Ancheta epidemiologica a evidentiat urmatoarele:

– toate cazurile declara consumul de produse fast-food la aceeasi unitate de alimentatie publica; sandwich crispy la lipie /bulca (snitel carne de pui, cartofi pai, salata de varza, sos de maioneza si ketchup), sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneza si ketchup);

– toate meniurile sunt preparate la sediul unitatii, inclusiv sosurile, conform declaratiei sefului unitatii;

– perioada de incubatie medie a fost de 9,8 ore, cu limite intre 3 si 22 de ore.

Directia de Sanatate Publica Iasi a luat urmatoarele masuri:

– informarea Inspectiei Sanitare de Stat, care s-a deplasat la sediul unitatii, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment (pizza italiana si Agapa, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulca, sos pizza, sos bechamel, sos maioneza) si 25 de probe de sanitatie (suprafete, echipament de lucru, maini personal), care au fost puse in lucru in laboratorul DSP;

– s-au efectuat coproculturi si s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei 7 angajati ai unitatii de alimentatie publica.

– a fost suspendata activitatea la unitatea respectiva.

reclama adnow

Recomandări

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean: Domnule ministru Tătaru, lăsați cinismul la o parte și ajutați-ne să salvăm viețile ieșenilor și ale moldovenilor! Nu vă este frică de Dumnezeu? (P)

Așa cum se știe deja, ieri a fost un desant al miniștrilor PNL la Iași. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *