joi , 27 ianuarie 2022 9:00 pm
Iasi booked.net
-1°C

Expoziția FLORILOR DE TOAMNĂ de la GRĂDINA BOTANICĂ, până pe 21 noiembrie

Sute de ieșeni au vizitat deja la Grădina Botanică, de sâmbătă, 30 octombrie, Expoziția de flori, fructe și semințe „Flori de Toamnă”, aflată la a XLV-a ediție.

Expoziția este deschisă zilnic, între orele 9.00 și 16.00, până duminică, 21 noiembrie.

Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate de 8 lei. Fotografiatul este liber.

Cu prilejul acestei editii aniversare, când se sarbatoresc 165 de ani de la fondarea primei gradini botanice din România, vor fi prezentate soiuri românesti si internationale ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare taiata (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 215 varietati horticole cultivate în sere si solarii, dar si soiuri de dumitrite sau tufanele (Chrysanthemum indicum) în numar de 210 varietati, cultivate în exterior.

De asemenea, vor fi expuse 25 de specii ale genului Chrysanthemum, atât din flora spontana a diferitelor continente, cat si soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene. Speciile mentinute în colectie reprezinta o baza pentru întelegerea evolutiei genului de-a lungul timpului, prin evidentierea originii (specia parentala spontana Chrysantemum indicum) dar si a nivelului la care a ajuns crizantema prin practicile horticole de ameliorare si de creare a soiurilor cu valoare decorativa.

In Gradina Botanica din Iasi, cultura crizantemei se practica de cinci decenii si urmeaza tendinta generala de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create la Iasi, noi soiuri romanesti cu o valoare stiintifica si decorativa deosebita. Astfel, exista în cultura soiuri omologate si mentinute de-a lungul timpului în aceasta colectie reprezentativa la nivel national si international, intre care 14 soiuri de dumitrite (‘Paloma’, ‘Unirea’, ‘Armonie’, ‘Autumnala’, ‘Bicolor’, ‘Azur’, ‘Idila’ etc.) si 23 de crizanteme (‘Orizont’, ‘Lucian Corneliu’, ‘Simona’, ‘Carmen’, ‘Asfintit, ‘Anica’, ‘Tamara’, ‘Romica’, ‘Profira’, ‘Splendoarea Toamnei’ etc.).

Recomandări

Un nou atelier DICE la Palatul Culturii din Iași: „Sunetul sărbătorilor”

 În luna decembrie, echipa Atelierelor DICE din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași derulează o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *