Exclusiv. Berzele albe de la Schitu Duca, noi imagini (VIDEO)

0
295

Întoarse de câteva zile din ţările calde, berzele care au poposit pe câmp la Schitu Duca fac faţă cu greu vremii geroase. Cuiburile sunt pline de zăpadă şi multe dintre păsări nu găsesc de mâncare pe câmpurile îngheţate. Specialiştii spun că păsările au uneori nevoie de ajutorul oamenilor.

 

O echipă de la Info IAȘI s-a deplasat în zonă pentru a vedea cum supraviețuiesc cele o sută de berze care au poposit pe câmpul de lângă satul Pocreaca. Deși afară era destul de frig, păsările s-au adunat în grup în stufăriș. Nu păreau a fi extrem de afectate de ger. De asemenea, ornitologii ieșeni spun că având în vedere că multe dintre râurile şi lacurile din zonă nu sunt îngheţate complet, aceste păsări îşi pot găsi singure hrana.

Berzele albe de la Schitu Duca fac parte dintr-o specie protejată au venit, potrivit ornotologilor ieșeni, din sudul Africii de la Capul Bunei Speranțe. Ele sunt carnivore și pot fi destul de greu ajutate.Este o specie care poate trăi câteva zile datorită rezervelor din corp, dar dacă gerul și zăpada se vor prelungi , cele o sută de berze riscă să moară.

Cum putem salva berzele de frig

„NU toate berzele au nevoie să fie salvate”, atrag atenția specialiștii de la Societatea Ornitologică Română.

Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor.

Iată câteva sfaturi de la ornitologi:

„1. Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.

2. Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc.

3. Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsați pasărea singură, să se calmeze.

4. Oferiți apă păsării, continuați hrănirea.

5. Din momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, doar dimineața sau la ora prânzului.

6. Dacă pasărea este lovită, are aripa ruptă sau sânge, luați legătura cu un medic veterinar.”

„Din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenții. S-a ajuns la situații când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde și a le duce în casă. Ce nu știu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migrației, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze și să le pună în pericol”, spune Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.

Dacă ați văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii.

Sunt păsări care așteaptă îmbunătățirea vremii, pentru a continua migrația spre locurile de cuibărit.

Dacă totuși ați găsit o pasăre înghețată, atunci urmați aceste instrucțiuni:

„1. Puneți pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.

2. Aflați ce specie este – întrebați un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook.

3. În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).

4. Puneți-i apă alături.

5. Când pasărea se revigorează, TREBUIE eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineața sau în jurul prânzului.

6. Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) – apelați la un medic veterinar. recomandările noastre sunt pentru Fundaţia Visul Luanei, Vets4Wild Romania, Asociatia Peregrinus.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.