luni , 25 martie 2019
Iasi booked.net
-1°C

EXCLUSIV. Bătaie la Colegiul „Adamachi”: conducerea școlii a demarat o anchetă care „miroase” a mușamalizare (VIDEO)

Autoritățile școlare ieșene încearcă mușamalizarea cazului prezentat ieri de INFO IAȘI în care doi elevi ai Colegiului Agricol „Vasile Adamachi” și-au cărat pumni cu nemiluita în timpul orelor de curs, chiar în spatele căminului. Reacția directoarei a fost una nefirească. Ea s-a ferit să vorbească deschis despre incident, încercând să minimalizeze cazul. Sosită pentru a lua un punct de vedere de la conducerea instituției, echipa INFO IAȘI a găsit  porțile încuiate, din cauza „unei probleme tehnice”, cum a specificat o profesoară.

Amintim că în pauza dintre ore (cam la 11.00 dimineața), în data de 22 octombrie a.c., la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară ”Vasile Adamachi” din Iași s-a produs o agresiune între doi liceeni din clasele a X-a și a XI-a. Acest incident a fost filmat de un alt elev care se afla în preajma celor doi bătăuși. Altercația și bătaia dintre elevi mai era urmărită de un grup de copii (printre care era și o fată) care se amuzau pe seama scenelor de K1 juniro, fără ca cineva să intervină pentru a-i despărți. Video-ul a fost postat pe site-ul INFO IAȘI în data de 23 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași, Ioana Buștiuc,  a declarat astăzi, pentru INFO IAȘI, că poliția s-a autosesizat și va fi deschisă o anchetă pe acest caz.

Directoarea Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Beatrice Zelinschi, a fost găsită cu greu de echipa INFO IAȘI, pentru că în incinta școlii a fost dificil de pătruns.

În primul rând, poarta era încuiată. Echipa noastră a bătut în poartă,  iar femeia de serviciu ne-a declarat că aceasta a fost încuiată doar astăzi, și că, de obicei, intrarea este liberă. La întrebarea „Unde o putem găsi pe directoare?”, ne-a indicat o locație greșită, fiind nevoiți să mergem ceva pe jos până la alt corp, ținând cont de faptul că acesta era poziționat destul de departe, gospodăria școlii având vreo 10 ha. În corpul cu pricina, directoarea n-a fost de găsit, echipa INFO IAȘI fiind nevoită să se întoară spre locul de unde pornise, deja însoțită însă de o profesoară.

Spre norocul nostru (sau ghinionul directoarei, cine știe), pe hol am dat nas în nas cu un băiat care avea un bandaj proaspăt  aplicat deasupra buzei superioare. Tânărul era însoțit de un domn. La întrebarea noastră: „Sunteți părintele băiatului bătut? Pentru că băiatul seamănă leit cu tânărul din video”, bărbatul a negat, însă s-a întors către tânăr, zicându-i: „Du-te să nu te mai văd, dacă mai și semeneni leit cu el.” Băiatul a ieșit din sală și aproape imediat ne-am pomenit în față cu directoarea care părea grăbită și a zis că băiatul nu e cel bătut, ci un elev chemat de la PECO (?).

A acceptat să ne dea un interviu afară, în fața școlii, și nu în birou, pe motiv că se grăbea la o conferință. În fața școlii se mai strânsese ceva lume între timp, printre care era prezentă  și echipa DIGI TV. Directoarea ne-a declarat că abia în dimineața de 24 octombrie a.c. a fost anunțată despre bătaia dintre cei doi elevi și că e „foarte devreme” ca să se cunoască cauzele incidentului și numele vinovaților, deși bătaia se produsese încă în 22 octombrie, în timpul orelor de curs. Suspect mai este și faptul că echipa INFO IAȘI s-a întâlnit pe hol cu un tânăr proaspăt bandajat exact în această dimineață, când a fost, chipurile, abia înființată o comisie care „va verifica exact lucrurile întâmplate acolo”. Ba, mai mult, directoarea susține că au fost deja invitați părinții și se vor lua toate măsurile legale corespunzătoare „dacă se va dovedi că aceștia sunt copiii noștri”.

Ajunși aici, ne întrebăm: ai cui părinți au fost invitați la școală în această dimineață, dacă numele copiilor încă nu se cunosc, după cum afirmă directoarea?

Directoarea  colegiului ieșean a fost preocupată mai mult de cum a intrat echipa INFO IAȘI în școală, decât de conflictul dintre cei doi elevi care se putea transforma ușor într-o tragedie.

Citește și Bătaie cu pumni și picioare între elevii unui liceu din Iași

Deși a anunțat – cu jumătate de gură, ce-i drept! – că a fost demarată o anchetă privind acest incident, nu putem să nu ne întrebăm de ce oare un cadru didactic, care este director de instituție, afirmă în fața camerei de luat vederi că regretă mult cele întâmplate, pentru că nu este de acord cu un astfel de comportament al elevilor și militează pentru un proces educațional de calitate, însă neoficial îi învață pe tineri că anumite situații pot fi trecute cu vederea, deși sunt grave.

 

Un reportaj de Elena Godzin

Imagine: Răzvan Crihan

 

 

Recomandări

Copil bătut de un preot, la școală, în Botoșani. Ar fi refuzat să se închine

Caz revoltător la Botoşani! Un preot care este şi profesor de Religie e acuzat că …

One comment

  1. Au încercat să își scoată basmaua curată, este normal să nu le convină un lucru ce le poate face școala de râs. În liceele industriale și cele a căror medie sunt vlăguite, este evident ca nivelul de educație să fie la stadiul de mediocritate.

    Nu vă mirați că ați putut surprinde o știre filmată în mijlocul unei altercații, astfel de incidente se întâmplă peste tot, iar violența este întâlnită și trecută cu vederea în majoritatea instituțiilor de învățământ. Legea se bazează pe pumn și dreptatea ei la fel, pentru că românul este needucat și altceva înafară de tradiționala impunere nu a auzit.

    Directoarea se arată indispusă de eveniment, încearcă să se scoată din rușinea adusă tocmai pe umerii ei, datorită unor copii bătuți în cap și fără o mentalitate mai ridicată decât a unui neandertal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *