Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași găzduiește, în perioada 19 – 21 octombrie 2018, cea de-a XIX-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației de Limba Engleză din România (R.A.T.E.). Tema pusă în discuție, în aceste trei zile, este Reflective Teaching (Celebrarea predării reflective a limbii engleze). La conferință sunt invitați profesori- metodicieni de prestigiu internațional, profesori de limba engleză din întreaga țară, precum și specialiști într-o serie de prelegeri și ateliere de lucru.
Conferința este organizată de Asociația Profesorilor de Limba Engleză din Moldova (M.A.T.E.), în parteneriat cu British Council Iași; Inspectoratul Școlar Județean Iași; Ambasada Statelor Unite ale Americii la București; Centrul de Carte Străină – Sitka Alaska; Editura Niculescu – Oxford; Uniscan Grup Educational; Fischer International; Educational Centre; Librăriile Cărturești; Editura Art Klett; Organizația Sharing One Language și Cambridge Assessement English; Twinkle Star; Agenția Studentlines și ESSEDU Churchilll House.
Obiectivul conferinței este conturarea unor dimensiuni inovatoare ale predării limbii engleze în perioada contemporană, când demersul educațional este orientat tot mai mult spre zona pragmatică, utilitară a vieții social-economice. La această conferință vor fi prezenți peste 300 de participanți, printre care se regăsesc și nume de anvergură, precum: Nigel Bellingham; Mery Miller; Bernadette Maguire; Olha Madylus; Steve Lever; Czelaw Kinski. Aceste nume de rezonanță internațională completează firesc tradiția școlii anglistice la noi, iar școala ieșeană devine simbolic – timp de trei zile – capitala europeană a studiilor din domeniul predării limbii engleze.
Iașul mereu a fost un centru universitar, un spațiu cultural al unor valori, principii și aspirații comune. Nu întâmplător noul slogan al Iașului, pe care îl propune Fundația Iași 2021, este: „Iași 2021 – interfață răsăriteană a culturii europene”.
„Nu întâmplător, în acest spațiu, se află una dintre primele școli de limbă engleză din România și, de asemenea, unul dintre cele trei centre culturale britanice din țară. Vorbim, așadar, de o tradiție a predării limbii engleze la Iași și de o preocupare mereu vie pentru cercetarea în acest domeniu, fără a pierde din vedere numele celor prin care școala anglistică ieșeană și-a creat o identitate autentică, consacrată ca reper în spațiul educațional românesc”, a afirmat Camelia Arhip, Președinte al Asociației Profesorilor de limba engleză din Moldova.
Cei care cunosc cel mai bine limba engleză, potrivit topului prezentat de THE INDEPENDENT în 2016, este Olanda, urmată de Danemarca și țările nordice. În 2015, pe primul loc a fost Suedia, clasată pe locul al treilea în 2016, iar imediat vin Norvegia, Finlanda, Singapore și Luxemburg, toate obținând rezultate foarte bune. În acest clasament, România se situează pe locul 20 în lume, obținând, potrivit datelor prezentate, rezultate moderate. Țara noastră este depășită de state precum Malaezia, Filipine și Serbia, însă românii vorbesc engleza mai bine decât spaniolii și francezii, de exemplu.
În acest clasament, francezii au ajuns abia pe locul 29, în vreme ce Spania se poziționează pe locul 25. La polul opus, statele în care locuitorii vorbesc prost limba engleză sunt El Salvador, Oman, Kuweit, Mongolia, Algeria, Arabia Saudită, Cambodgia, Laos, Libia și Irak. Cei mai buni vorbitori de limba engleză sunt adulții între 18 și 25 de ani, iar rezultatele studiului realizat de EDUCATION FIRST arată că femeile vorbesc mai bine engleza decât bărbații în aproape toate țările și grupele de vârstă.
Echipa INFO IAȘI, fiind prezentă la eveniment, a stat de vorbă cu mai multe personalități din cadrul acestei conferințe despre importanța unui eveniment de asemenea anvergură la Iași, despre rolul profesorului de limbă engleză în România și impactul acestuia în formarea lingvistică a elevilor. Intervievații au fost încântați să ne ofere răspunsuri care pun în valoare rolul limbii engleze ca limbă vorbită pe plan internațional și semnificația ei în România.
Nigel Bellingham, Președintele British Counsil România ne-a spus că evenimente de acest tip sunt importante pentru toată comunitatea ieșeană: „Sunt bucuros că mă aflu aici și recomand elevilor români, care sunt foarte buni, să fie atenți la lecții și bucuroși de ceea ce se face la școală.” În același context de idei, Merry Miler, Programe culturale și educative, Ambasada SUA, a adăugat: „Acest eveniment e deosebit de important, deoarece elevii la ore trebuie să cunoasă nu doar limba engleză, dar și limba engleză americană. Suntem aici pentru a vorbi și despre aceste lucruri. Sunt sigură că profesorii de limbă engleză din Iași fac ceea ce fac cu pasiune.”
Tot aici e de menționat mesajul Adei Vișcan, profesor de limba engleză la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Cluj, către elevii ieșeni-vorbitori de limbă engleză: „E important ca elevii care sunt deținători de certificate Cambridge și au o bună pregătire în limba engleză să rămână conectați la tot ceea ce este nou, prin intermediul limbii engleze, să continue să-și îmbunătățească nivelul și ca această pregătire să-l facă să rămână în țară”.
Un reportaj de Elena Godzin
Imagine: Răzvan Crihan