joi , 24 iunie 2021 2:51 pm
Iasi booked.net
-1°C

Europarlamentarul Cătălin Ivan invită redacția Charlie Hebdo la o dezbatere europeană despre libertatea de exprimare și demnitatea umană

Europarlamentarul român Cătălin Ivan merge personal la sediul redacției Charlie Hebdo din Paris pentru a transmite invitația de a participa la dezbaterea despre libertatea de exprimare și demnitate umană, pe care o organizează în septembrie, la Bruxelles. Pe lângă invitație, Cătălin Ivan transmite publicației franceze și o caricatură realizată de caricaturistul @jup, o replică la cea pe care Charlie Hebdo a publicat-o după câștigarea titlului Roland Garros de către Simona Halep. Motto-ul caricaturii aparține publicației la Charlie Hebdo: “Un desen bun este un pumn în gură”.

 

Caricatura pe care Charlie Hebdo o va primi de la Cătălin Ivan va fi și pe afișul dezbaterii europene din toamnă, de la Parlamentul European, cu textul tradus în engleză. Astăzi însă, Charlie Hebdo va primi caricatura și scrisoarea în limba franceză, al cărui text îl redăm în continuare:

„Domnule redactor șef al revistei Charlie Habdo,

Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European, singura instituție europeană care reprezintă cetățenii europeni, mandatul nostru fiind dat direct, prin vot, prin urmare fiind încărcat cu o mare responsabilitate față de cei care ne-au învestit cu încrederea lor.

O dată în plus, sunt onorat să reprezint, la nivel european, un popor care a luptat din greu, și luptă încă și astăzi, pentru a-și câștiga dreptul de a se exprima liber. Ceea ce în Franța poate părea un dat, în România și în alte țări membre ale Uniunii Europene, dreptul la libera exprimare este obținut greu, cu multe eforturi, cu vărsare de sânge și generații întregi sacrificate. Prin urmare, sunt ultimul pe care cineva l-ar putea bănui că intenționează să pună pumnul în gura cuiva care dorește să-și exprime liber opinia.

Publicația pe care o conduceți a scandalizat de nenumărate ori, prin pozițiile adoptate față de subiecte cel puțin sensibile pentru categorii vaste de populație, fie că vorbim de religii, țări sau culturi. Fără să-mi propun să judec politica editorială a revistei Charlie Hebdo, vă fac o propunere care, sper eu, nu va putea fi refuzată. În luna septembrie voi organiza o dezbatere în Parlamentul European despre libertatea de exprimare, despre agresivitatea de limbaj, despre valori europene care trebuie protejate, despre ceea ce ne unește și ne dezbină atunci când vorbim de libertatea presei. În preambulul Cartei Europene a Drepturilor Omului se prezintă dorința statelor semnatare de a avea „un viitor pașnic întemeiat pe valori comune” și se declară că „Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile și universale ale demnității umane”.

Libertatea de exprimare a unuia se oprește acolo unde atinge drepturile altuia, iar dreptul la imagine și la demnitate al unei persoane, oricare ar fi ea, este un drept la fel de important precum dreptul la liberă exprimare al altei persoane, oricare ar fi ea.

Pentru că prezența dumneavoastră ar fi importantă, vă rog să-mi comunicați o perioadă în care agenda v-ar permite să veniți la Bruxelles. Dacă nu aveți o perioadă preferată, în maximum o săptămână voi reveni cu invitația oficială și cu toate datele acestei dezbateri.

Având convingerea că și pentru dumneavoastră libertatea și demnitatea sunt valori care trebuie apărate în egală măsură, vă rog să primiți această caricatură ca preambul al unei dezbateri pe cât de importante, pe atât de necesare.

Cătălin Ivan, europarlamentar S & D

 

Recomandări

UAIC găzduiește dezbaterea „Virusarea legitimității în post-democrație”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va găzdui vineri 16 aprilie 2021, începând cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *