luni , 2 august 2021 12:37 pm
Iasi booked.net
-1°C

Esplanada Oancea, un butoi cu pulbere. Oamenii au ieșit din nou la protest, politicienii se ceartă ca la ușa cortului (VIDEO)

Esplanada OANCEA a devenit iarăși „mărul discordiei” între politicienii ieșeni. Oamenii din cartierul Tătărași s-au adunat duminică, la inițiativa deputatului Marius Bodea, pentru a protesta împotriva autorizației Primăriei Iași de împrejmuire a unui teren, pe care vor fi ridicați trei „mastodonți” a câte 12-13 etaje fiecare.

Deși Primăria a promis, în mai multe rânduri, că nu va permite construcția imobilelor în zona de sud a esplanadei Oancea din cartierul Tătărași, realitatea este foarte controversată. Marius Bodea, liderul PNL Iași, a afirmat astăzi pe esplanada Oancea că Primăria a acționat „hoțește”, întrucât recent municipalitatea a emis autorizația de împrejmuire a terenului pentru începerea lucrărilor în zonă, iar aceasta înseamnă că Primăria minte și se folosește de vremea nefavorabilă, când cetățenii pașnici nu pot ieși să-și exprime nemulțumirea ca pe timp de vară sau aprilie a.c. , când au ieșit la protest peste 200 de oameni.

La polul opus, Primăria susține că afirmațiile parlamentarului Bodea sunt ”minciuni sfruntate”, pentru că „dreptul de utilizare a proprietății este garantat de Constituție”. Mai mult decât atât, proprietarul terenului din zonă dorește să-și împrejmuiască terenul, iar autorizația de construire se referă doar la împrejmuire. „În aceste condiții, este evident că deputatul minte cu neobrăzare. În loc să lase cetățenii din zonă să se odihnească într-o zi liberă, Marius Bodea îi scoate din casă cu minciuni și îi obligă să protesteze împotriva unui gard…”, notează Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași.

Dureros rămâne însă faptul că atâta timp cât politicienii se ceartă patetic și fac schimb de replici cu scântei, acest subiect nu are nicio rezolvare constructivă. Nimeni, deocamdată, nu-și asumă responsabilitatea să rezolve această chestiune în favoarea orașului și a cetățenilor din cartier. Adevărul este unul dur: construirea blocurilor turn a câte 12-13 etaje într-o zonă nepotrivită va duce la niște consecințe grave, iar cei care vor suferi cu adevărat vor fi ieșenii simpli, fără culoare politică sau influență la guvernare.

Cert este că ieșenii care au ieșit la acțiunea de protest de astăzi nu erau nici de partea primarului Mihai Chirica, nici de partea deputatului Marius Bodea. Oamenii care s-au adunat încercau să salveze, de fapt, această zonă verde a orașului, unde în zilele frumoase de vară au parte de liniște și relaxare, departe de zgomotul orașului și de aerul poluat de pretutindeni. Locuitorii din zonă sunt cu adevărat desperați, fiind nevoiți să depună la nesfârșit plângeri sau să dea Primăria în judecată, în vederea soluționării acestei chestiuni.

Aglomerația, poluarea și distrugerea spațiilor verzi și a locului de joacă pentru copii sunt doar unele dintre problemele majore care vor aparea aici, odată cu înălțarea acestor imobile. Cu toate acestea, în lipsa unui plan urbanistic zonal (PUZ) bine gândit și ajustat la cerințele și nevoile cetățenilor, dezvoltatorii imobiliari își fac mendrele după bunul plac, iar funcționarii se folosesc de situație pentru a-și face publicitate sau admiratori politici. Memorabilă rămâne fraza unui locatar din zonă de la protestul de astăzi: „Cine are pâinea și cuțitul, taie de unde vrea și cât poate!”

 

Comunicatul Primăriei: „Minciunile unui deputat disperat”

„În legătură cu minciunile sfruntate lansate astăzi de către deputatul Marius Bodea privind o așa-zisă autorizație de construire pentru blocuri pe Esplanada Oancea, conducerea Primăriei Municipiului Iași face o serie de precizări necesare pentru informarea corectă a cetățenilor din zonă și a opiniei publice, în general.

După cum am mai arătat, o persoană juridică (Art Residence SRL) deține în mod legal suprafețe de teren, cu regim juridic de curți – construcții, conform înscrisurilor de la Oficiul de Cadstru și Publicitate Imobiliară, în zona Esplanadei Oancea. Spre știința deputatului care doarme în Parlament, dreptul de utlizare a proprietății este garantat de Constituție. Proprietarul dorește să își împrejmuiască terenul și a depus o cerere în acest scop la Primăria Municipiului Iași. Autorizația de construire despre care, distorsionând faptele, vorbește deputatul Marius Bodea se referă doar la împrejmuire, adică la construirea unui gard.

În aceste condiții, este evident că deputatul minte cu neobrăzare. În loc să lase cetățenii din zonă să se odihnească într-o zi liberă, Marius Bodea îi scoate din casă cu minciuni și îi obligă să protesteze împotriva unui gard (!) cu singurul scop de a-și face imagine personală prin neadevăruri și manipulare.

Domnule Bodea, nu mai mințiți! Ieșenii merită respect!”

Reacție la comunicatul de presă emis de către Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, în urma acțiunii de protest de astăzi, de pe Esplanada Oancea

„Reacția domnului Chirica arată că acțiunile cetățenilor din cartierul Oancea l-au pus în corzi. Din păcate, în loc să vedem o reacție rațională a unui om care dorește să rezolve o problemă pe care tot el a creat-o, avem parte, în continuare, de același comportament agresiv și aceeași încercare jenantă de a divaga de la subiect.

Cum a învățat la școala de partid PSD, încearcă să abată atenția de la grava ilegalitate a documentației care stă la baza celor două PUZ-uri din speța Oancea și să minimizeze impactul acelei autorizații emise recent.

Acea autorizație la care am făcut referire astăzi este emisă în baza PUZ-ului de construire a unui bloc de 42 m inaltime, peste spațiul verde de acolo.

Îl provoc să răspundă punctual la următoarele întrebări:

  1. Cum explică că s-a emiz PUZ pentru zonă de șes, când toată lumea știe că acolo este versant, lucru sesizat chiar de către instituțiile din subordinea primarului?
  2. De ce la proiectul de hotărâre pentru aprobarea PUZ-urilor nu a existat studiu de însorire, lucru reclamat și de cetățenii afectați direct?
  3. De ce nu există acordul vecinilor cu privire la aceste proiecte imobiliare uriașe, așa cum prevede legislația?
  4. De ce tolerează distrugerea ireversibilă a spațiului verde de la capătul Esplanadei Oancea, în condițiile în care Iașul are un deficit uriaș de spații verzi?
  5. Cum rămâne cu traficul în zonă care este deja paralizat de blocurile construite recent?
  6. Cum rămâne cu faptul că nici astăzi nu pot avea acces mașinile de intervenție la incendiu în acea zonă, iar ulterior, după ce mai apar 200 mașini noi, acest lucru devine tehnic chiar imposibil?
  7. Cum explică că Primăria, instituția pe care o conduce, la 100 metri de Esplanada Oancea, a recepționat un bloc care nu a respectat autorizația de construire și nu are locurile de parcare asigurate, iar în locul acestor parcaje subterane au fost amenajate tot apartamente?
  8. Cum rămâne cu constatarea corpului de control al Primarului că au fost săvârșite ilegalității în cadrul Comisiei de Versanți?
  9. Cum răspunde faptului că au fost depuse în Consiliul Local, de către consilierii liberali, două proiecte de anulare a acestor PUZ-uri și el a respins acest lucru ajutat de garda sa personală formată din consilierii PSD-ALDE?
  10. Cum rămâne cu promisiunea că nu va semna nimeni din primărie niciun fel de autorizație pentru acele PUZ-uri dacă investitorul nu ajunge la o înțelegere cu locuitorii zonei și municipalitatea?

Aceste reacții palide ale primarului sunt însă o sfidare a celor din zonă! De ce nu a avut curajul să vină acolo sa vorbească cu oamenii, de ce nu îi apără pe ieșenii care au fost amenințati cu violență de către samsarul prieten cu el?

Marius Bodea, deputat PNL

 

Un reportaj de Elena GODZIN

Recomandări

Protest împotriva vaccinării în București

Aproximativ 200 de persoane au protestat, ieri, în Piața Universității, față de posibile restricții pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *