Efectul unei ierni calde. Agricultorii din Iași își pun mâinile în cap: fără vin și fără fructe, în 2018!

0
400

Temperaturile ridicate, urmate de geruri, au afectat o mare parte din producția pomicolă și viticolă din acest an. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii, vom mânca fructe mai scumpe. Înainte de frigul înregistrat la sfârșitul lunii februarie, specialiștii din Minister anunțau deja că vița-de-vie din județ a fost calamitată.

 

Rapoartele oficiale arătau pierderi la Iași încă din data de 22 februarie, înainte de a se înregistra temperaturi geroase. „În podgoria Iași, în urma finalizării analizelor de viabilitate, s-au înregistrat pierderi la principalele soiuri pentru struguri de vin: Feteasca albă (70%), Fetesca regală (30%), Muscat Ottonel (19%) și de masă: Gelu (26%), Chasellas dore (66%), Aromat de Iași (15%). În plantațiile cu pierderi peste 20% se recomandă efectuarea tăierilor de compensare”. Cele mai multe probleme au fost determinate de vremea caldă care a generat pornirea perioadei vegetative în cursul iernii.

Piersicii și caișii, primii afectați

Tot pe 22 februarie, specialiștii în agricultură anunțau că sunt probleme și cu fructele, pentru că temperaturile ridicate au anulat repaosul vegetativ iar unii pomi au înmugurit. „Soiul de migdal Sandi și soiurile de piersic Springold și Springcrest de la SCDP Constanța și speciile de arbuști fructiferi lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika), cornul (Cornus mass L.) și socul (Sambucus nigra L.) de la ICDP Pitești, Mărăcineni. Pierderi: la SCDP Constanța – la specia piersic, procent muguri de rod afectați: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană”. Reamintim că raportul a fost întocmit înainte de a se înregistra temperaturile scăzute de la sfârșitul lunii februarie.

Pierderi de muguri de 90%

După ce a venit frigul, oficialii se așteaptă la pierderi mai mari. „La speciile nepornite în vegetație – după temperaturile relativ ridicate ale primelor două decade ale lunii februarie (0-10 grade C), apariția într-un interval de timp scurt (3 – 6 zile) a unor temperaturi sub -15ºC, nu ar permite recălirea pomilor, adică creșterea rezistenței la geruri a acestora în limitele normale ale fenofazei de repaus vegetativ (-22ºC la -30ºC, în funcție de specie) și ar putea determina apariția pagubelor. La speciile la care mugurii de rod s-au umflat (au pornit în vegetație) – pagube de 10% pot să apară la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, să ajungă până la 90%”. Așadar, estimarea este aceea că gerul va distruge 90% dintre mugurii de rod.

Fără vin și struguri de masă

Și în privința recoltei de struguri sunt probleme mari iar ministerul a publicat temperaturile de la care vița de vie este afectată. Astfel, de la -14 -16 ºC sunt afectate soiurile pentru struguri de masa (Cardinal, Afuz Ali, Muscat de Hamburg, Italia, Victoria) și soiurile pentru vin Merlot, Plavaie, Syrah; de la -16 -18 ºC sunt afectate soiurile pentru struguri de masă Chasselas dore, Coarnă neagră selecționată și soiurile pentru vin Fetească albă și Riesling italian. La temperaturi de sub -18ºC sunt afectate Feteasca neagră, Feteasca regală, Cabernet Sauvignon, Sauvignon, Pinot noir. „Rezistența la ger este influențată de următorii factori: nivelul producției din anul anterior (nivelul ridicat conduce la o sensibilizare a viţelor la ger), nivelul de aprovizionare al solului în elemente nutritive, in special cu potasiu (conferă rezistența la ger), durata și nivelul temperaturilor scăzute, alternanța temperaturilor scăzute cu cele ridicate, amplasamentul plantației (temperatura la șes este cu 2-5 ºC mai scazută decât în pantă)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.