marți , 18 mai 2021 5:16 pm
Iasi booked.net
-1°C

Economia mondială își revine, dar riscurile rămân crescute

Economia mondială îşi revine din prăpastia provocată de criza coronavirusului, însă există semnale că elanul încetineşte în ţările care se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor de infectare, susţine Fondul Monetar Internaţional, într-un raport pentru principalele economii (G20).

Raportul publicat în avanpremiera reuniunii liderilor G20 scoate în evidenţă caracterul variabil al revenirii globale şi avertizează că criza ar putea lăsa în urmă cicatrici adânci.

Într-o postare separată pe blogul FMI, directorul instituţiei financiare, Kristalina Georgieva, a salutat progresele semnificative înregistrate în dezvoltarea de vaccinuri împotriva unui virus care a provocat peste un milion de decese la nivel mondial şi zeci de milioane de locuri de muncă pierdute. Cu toate acestea, Georgieva a avertizat că relansarea economică mondială rămâne „dificilă şi vulnerabilă la inversări”.

Luna trecută, FMI a dat publicităţii ultimele sale estimări conform cărora economia mondială va înregistra o contracţie de 4,4% în 2020, urmând să revină pe o creştere de 5,2% în 2021, dar a avertizat totodată că perspectivele pentru multe economii emergente s-au înrăutăţit.

Georgieva a spus că datele statistice care au venit după previziunile de luna trecută confirmă faptul că revenirea continuă, în condiţiile în care SUA şi alte state avansate înregistrează o activitate economică peste aşteptări în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, directorul FMI a adăugat că datele cele mai recente arată o contracţie a sectorului serviciilor şi o încetinire a elanului în economiile unde au crescut din nou cazurile de infecţie cu coronavirus.

În acest context, Georgieva a îndemnat ţările G20 să acţioneze rapid şi la unison pentru a furniza sprijin în continuare şi a se asigura că suficiente vaccinuri vor fi disponibile la nivel global, avertizând că nicio revenire nu poate fi sustenabilă dacă pandemia nu va fi învinsă peste tot.

Georgieva a mai cerut liderilor G20 să se angajeze pentru creşterea investiţiilor în tehnologiile verzi şi să majoreze preţul emisiilor de carbon, apreciind că în acest fel ar putea fi stimulat Produsul Intern Brut mondial şi ar fi create aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în decursul unui deceniu.

Recomandări

Celebrarea Zilei Europei la statuia Independenței din Iași

Autoritățile locale sărbătoresc astăzi, Ziua Europei, a Independenței României și ziua capitularii Germaniei naziste, respectiv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *