joi , 27 ianuarie 2022 8:32 pm
Iasi booked.net
-1°C

Dr. Florin ROȘU: ”Nu putem să facem predicții despre cum va evolua noua tulpina”

Dr. Florin Rosu, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi, a tinut sa precizeze faptul ca este prematur sa poata fi facute predictii in legatura cu noua tulpina Omicron.

„Despre noua tulpina Omicron sunt mai multe studii in desfasurare nisate pe diferite caracteristici virale. Din cauza faptului ca exista putine cazuri, iar in proportie covarsitoare la persoane tinere,fara comorbiditati, pana la finalizarea studiilor ar fi hazardant sa facem predictii epidemiologice.
Asa cum am procedat si pana acum, in celelalte perioade de crestere a numarului de imbolnaviri, avem strategii pregatite pentru ambele scenarii: daca ne vom confrunta cu numar mare sau mai mic de pacienti si care vor pune sau nu presiune importanta pe sistemul de sanatate.
In continuare, atat in Romania cat si in restul Europei tulpina dominanta este tulpina Delta asupra caruia vaccinurile actuale sunt active, de aceea campania de vaccinare trebuie sa continue. Sistemul imunitar este unul complex, nefiind format in exclusivitate din anticorpi, iar vaccinul il stimuleaza intr-un mod pozitiv.
Pana in momentul de fata, la nivelul Iasului nu avem nici o suspiciune de infectare cu noua tulpina, in schimb suntem vigilenti, Spitalul Clinic de Boli Infectioase” Sf. Parascheva” fiind centru regional de screening COVID19, avand capacitatea de identificare a mutatiilor virale, de a ridica suspiciunea de infectare cu un anumit tip de tulpina, urmata de confirmare prin secventiere la Institutul Matei Bals( spitalul nostru fiind filiala stiintifica a acestuia).
Totodata, tinand cont ca a debutat sezonul rece, al virozelor respiratorii si,in special, al gripei recomand populatiei efectuarea si vaccinului antigripal.
Ca si masuri de protectie si preventie impotriva noii tulpini, pana in momentul de fata, recomand cu tarie: purtarea mastii de protectie( inclusiv in spatiile deschise), evitarea zonelor intens populate sau circulate si vaccinarea cu schema completa”, a declarat medicul Florin Rosu.

Recomandări

Medicul Tudor CIUHODARU distruge CERTIFICATUL VERDE: ”A fost doar o HÂRTIE”

Pe fondul protestelor anti-restricții și implicit, împotriva certificatului verde, medicul Tudor Ciuhodaru, care lucrează într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *