luni , 18 octombrie 2021 11:33 am
Iasi booked.net
-1°C

Dosarul vaccinurilor! Ce verifică PROCURORII în mega-achiziția făcută de Guvernul CÎȚU!?

Dosarul achiziției de vaccinuri de la DNA a fost deschis prin sesizarea din oficiu a procurorului de caz în urma unor indicii din presă, care i-au trezit suspiciuni, nu în urma unor informații primite de la servicii, guvern sau ministere, au precizat pentru G4media.ro surse judiciare.

Procurorul care s-a autosesizat și are dosarul este Adrian George Matei, șeful interimar al Secției a I-a de combatere a corupției din DNA. Este procurorul care ”l-a trimis pe Dragnea la pușcărie”, adică cel care a instrumentat dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în urmă căruia fostul lider PSD a fost găsit vinovat de judecători și condamnat la 3 ani și jumătate de detenție.

Ce urmărește ancheta

Sursele G4media.ro spun că, prin această anchetă in rem, procurorul de caz urmărește să obțină explicații cu privire la:

  • cum și cine a stabilit necesarul de vaccinuri
  • câte doze de vaccin au fost comandate, plătite, primite, folosite, donate, revândute sau au expirat
  • care au fost prețurile la care au fost comandate și achiziționate vaccinurile, iar unele apoi revândute
  • dacă a fost respectată procedura de achiziție, au existat referate de necesitate sau oportunitate, cine și cum le-a întocmit
  • dacă au existat intermediari, comisioane, discounturi sau parandărături

Procurorul a solicitat toate aceste date de la Ministerul Sănătății pe 15 septembrie, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Termenul până la care ministerul trebuie să predea documentele este 24 septembrie 2021, au precizat sursele G4media.ro.

În plus, anchetatorii au posbilitatea de a cere date inclusiv de la Comisia Europeană sau în alte state, prin comisii rogatorii, unde au fost donate sau vândute vaccinurile.

Deocamdată, investigația preliminară se desfășoară in rem pentru abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, însă este doar un cadru procesual de anchetă care poate suferi modificări în funcție de datele primite, au explicat sursele G4media.ro.

Cine sunt persoanele vizate

Nu vizează pe nimeni, dar poate să îi vizeze pe toți”, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

În acest stadiu incipient al anchetei nu este vizat niciun demnitar implicat în procesul de achiziție al vaccinurilor.

Nu este vizat nici premierul Florin Cîțu, nici fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, așa cum s-a vehiculat în media, au precizat sursele G4media.ro.

Este posibil ca, în urma verificărilor preliminare făcute de procuror, să nu rezulte nimic și să dea clasare sau, dimpotrivă, să reiasă indicii sau piste și să continue ancheta”, sunt explicațiile primite de G4media.ro.

Este o anchetă old-school începută de procurori, lipsiți acum de informațiile punctuale de la servicii, cum era pe vremea binomului SRI-DNA.

Nu au primit nimic, nicio informație de la servicii. Toată această verificare preliminară, toată această strângere de informații pe care încearcă să o facă procurorii acum, pe vremea binomului, era făcută de servicii”, au explicat surse judiciare despre ancheta DNA.

SURSA: G4media.ro

Recomandări

Florin CÎȚU anunță că ia în calcul impunerea certificatului VERDE pentru orice activitate ECONOMICĂ

Premierul demis Florin Cîțu a anunțat că joi că ia în calcul impunerea certificatului verde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *