marți , 26 octombrie 2021 2:37 pm
Iasi booked.net
-1°C

Disperare pentru părinții unei fetițe internată la Spitalul de Copii din Iași. Au demarat o campanie de strângere de fonduri

Părinţii unui copil care a fost internat la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, cel mai mare din zona Moldovei, au început o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui bronhoscop flexibil.

Aparatul lipseşte în prezent din spital, unitatea medicală având doar un bronhoscop fix, care nu poate pătrunde profund în arborele respirator pentru diagnosticare.

Într-o postare pe contul personal de Facebook, tatăl fetiţei povesteşte că a ajuns la spitalul ieşean cu fiica sa din cauza unei pneumonii, dar pentru că starea sa după tratament s-a înrăutăţit le-au fost recomandate o serie de investigaţii suplimentare, precum o bronhoscopie. Pentru că aparatul flexibil nu există în Iaşi, aceştia au fost nevoiţi să plece la un spital din Bucureşti pentru a afla ce anume are copilul.

„Nu e normal şi nu e bine deloc ca cel mai mare spital de copii din zona Moldovei să nu aibă acest aparat atât de necesar şi salvator de vieţi, în dotarea sa. Câţi dintre copiii care ar avea nevoie de această intervenţie ar putea pleca la Bucureşti să o facă? Şi ce e mai trist e că ORICINE, ORICÂND ar putea ajunge cu copilul în această situaţie, iar în anumite cazuri este nevoie urgentă de a se interveni şi de a se face bronhoscopie, în cazul în care corpul străin cu care copilul se îneacă (că e mâncare, poate fi şi pâine, şi orice aliment) blochează căile respiratorii”, spun părinţii copilei.

După o lună de tratament, odată întorşi acasă, părinţii fetei au cerut ajutorul Asociaţiei Ama-zâmbet de copil pentru a derula campanie de strângere de fonduri pentru bronhoscopul flexibil. Instrumentul costă 16.000 de euro şi este dotat cu cameră şi aspirator care facilitează intervenţia. Bărbatul susţine că în prezent „spitalul are un bronhoscop vechi, cu tijă fixă, cu care se poate intervene doar în situaţii uşoare, o intervenţie complex fiind cu riscuri mari şi finalzându-se cu un eşesc, scrie adevarul.ro.

Managerul spitalului a precizat că aparatul actual reuşeşte să rezolve aproape toate cazurile, dar că nu se opune achiziţionării unuia nou.

„Noi avem foarte multe contracte de colaborae cu mai multe asociaţii, acum o lună am primit un ecograf, urmează să primim o trusă laparoscopică, avem o politică activă cu ONG-urile. Bronhoscopul nostru funcţionează, doar anul trecut a fost o problemă când pensa respectivă s-a defectat şi atunci au fost dirijate cazurile”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii Iaşi.

Recomandări

Maraton de vaccinare în şase spitale militare din ţară, printre care și la Iași

Ministerul Apărării Naţionale organizează, luni şi marţi, cu prilejul Zilei Armatei României, un maraton de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *