sâmbătă , 17 august 2019 9:43 am
Iasi booked.net
-1°C

Discuții pentru autostrăzile Moldovei cu prim-ministrul Viorica Dăncilă

Moldova vrea autostradă. Această dorință a ajuns din nou la Guvern. Asociațiile ce militează pentru construirea de autostrăzi în Moldova au avut o întâlnire oficială cu prim-ministrul Viorica Dăncilă și consilierul personal al premierului, Darius Vâlcov.

După protestul organizat în Piața Victoriei de asociațiile „Împreună pentru A8”, „Moldova vrea Autostradă”, „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” și „Pro Infrastructură a fost înmânată o scrisoare publică prim-ministrului.

”Rugămintea noastră adresată premierului a fost aceea ca în momentul în care se decide totuți această experimentare a Parteneriatului Public Privat și se observă că nu funcționează, termenul limită să fie 2021pentru a se putea depunde cererea de finanțare pentru porțiunea destinată Parteneriatului Public Privat în imaginea Guvernului. Premierul a promis că dacă până în 2021 nu va funcționa această formulă ar putea reconsidera modul în care se vede finanțarea acestui proiect.” – susține Gregoriana Tudoran, membră a asociației civice Împreună pentru A8

Guvernul nu dorește să renunțe la ideea construirii în Parteneriat Public Privat a tronsonului Ungheni-Iași-Târgu Neamț (Lețcani-Cristești).
”Descrierea proiectului Autostrada Târgu Neamț – Iași care defapt înseamnă Lețcani – Cristești are o lungime de 61 de km la care se adaugă șapte km bretelele, în total vor fi 68 de km la profil de Autostradă. Valoarea investiției este de 1,2 miliarde euro cu TVA pe o perioadă de patru ani eșalonată astfel, anul 1 SF plus proiectare, 5% din valoare, anul doi construcție 25% din valoare, anul trei construcție 35% din valoare și anul patru construcție 35% din valoare. Contractul se va încheia pe o periadă de 30 de ani din care patru ani prin faza de închidere financiară SF proiectare și execuție și 26 de ani pentru operare.”- a declarat Cătălin Urtoi, fondator al asociatiei civice Împreună pentru A8

Studiul de fundamentare al autostrăzii reprins și în legea bugetului arată că toate autostrăzile din România vor fi în curând cu taxă.
”Taxele de Autostradă maxime care sunt deja stabilite prin acest document vor fi de 6, 3 euro pe 100 de km fără TVA pentru mașinile mici, autoturisme, 8,8 pe 100 de km pentru camionete și 12, 6 euro pe 100 de km fără TVA pentru autobuze și tiruri. Aceste taxe vor putea fi indexate după primii trei ani în funcție de creșterea salariului mediu pe economie.” – a declarat Cătălin Urtoi, fondator al asociatiei civice Împreună pentru A8
Termenele asumate de Guvernul Dăncilă pentru finalizarea lucrărilor la autostrada A8 sunt estimate pentru Tronsonul Iași-Târgu Neamț până în anul 2022, iar traseul complet al autostrăzii până în 2026.

Recomandări

Protest al artiştilor în Piaţa Victoriei

În urma tăierilor bugetare de la instituţiile de cultură, care au dus şi la concedieri, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *