Dialoguri culturale și conferințe privind viața și opera poetului Grigore Vieru, azi în Grădina de vară a Ateneului

Date:

A XII – a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a avut deschiderea oficială luni, 21 septembrie 2020, la Ateneul Național din Iași.
Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a rostit o alocuțiune dedicată memoriei marelui poet basarabean.
Puțini poeți români au fost atât de patrioți, atât de sinceri în patriotismul lor, ca Grigore Vieru. A fost un înțelept și un vizionar iar numele său a devenit sinonim cu iubirea de Patrie. O patrie care depășește granițele nedrepte și impuse de alții. O patrie alcătuită din cuvinte, din sentimente dar mai ales din oameni deosebiți. Acum, când Republica Moldova luptă din greu pentru a se reîntoarce în rândul statelor europene – democratice, civilizate și  rospere – basarabenii ar avea nevoie mai mult ca oricând de modele precum Grigore Vieru. E un adevăr bine cunoscut că poeții mari nu mor niciodată! Și nu doar pentru că le celebrăm permanent opera – ce se transformă într-un veritabil testament de conștiință – ci fiindcă ei veghează întru veșnicie asupra noastră. Să-i îndeplinim visul lui Grigore Vieru!”, a spus în mesajul său primarul Mihai Chirica.
În a doua zi a festivalului, marți, 22 septembrie, în Grădina de vară a Ateneului Național din Iași, între orele 11.00 – 13.00, vor avea loc dialoguri culturale și conferințe privind viața și opera poetului Grigore Vieru. Reuniți sub genericul „Poetul Grigore Vieru și misiunea christică pentru poporul român”, vor participa scriitorii: Gellu Dorian (poet, Botoșani), Acad. Mihai Cimpoi (Chișinău), Acad. Valeriu Matei, Acad. Ion Hadârcă (poet, senator), Cassian Maria Spiridon (președintele U.S.R – Filiala Iași), Ioan Holban (critic literar, Iași), Paul Gorban (Conf univ., poet, Iași), Victor Socaciu (poet și cantautor, București), Adi Cristi (poet, Iași), Emilian Marcu (poet, Iași), Grigore Ilisei (Iași), Mircea Radu Iacoban (scriitor, Iași), Marioara Vișan (poetă, Torino), Valeriu Stancu (poet, Iași) .
Moderatorii evenimentului vor fi Valeriu Matei și Daniel Corbu.
Programul festivalului va include și lansări de cărți: Grigore Vieru, În limba ta/Твоєю мовою,antologie lirică, traducere în ucraineană de Vladimir Poiată, prefață de Acad. Mihai Cimpoi, Paul Gorban – Mișcarea în infinit a lui Grigore Vieru, Daniel Corbu – Grigore Vieru și mitul său plutitor, Vasile Fluturel – Zece ani fără Grigore Vieru, volumele fiind prezentate de către Acad. Valeriu Matei și Ion Hadârcă.
De la ora 17.00, la Teatrul de vară Palas, este programat spectacolul de muzică și poezie „SUFLET ÎN SUFLETUL NEAMULUI MEU”, cu participarea extraordinară a compozitorului Eugen Doga, actorului Dorel Vișan și sopranei Ana Maria Donose.
Directorul Festivalului Internațional de Poezie Grigore Vieru este Filomena Corbun, coordonator fiind Daniel Corbu.
Festivalul Internațional de Poezie Grigore Vieru este organizat de Asociația Culturală FEEDBACK, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași, Consulatul General al Republicii Moldova la Iași, I.C.R. „Mihai Eminescu” Chișinău, Casa de Cultură ,,Mihai Ursachi” a Municipiului Iași și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Direcția Exploatare Patrimoniu organizează în data de 23 aprilie...

Bulevardul Socola va fi închis până pe 30 aprilie

În perioada 15-30 aprilie, între orele 08:00 – 18:00,...

O nouă proiecție video pe fațada BCU Iaşi

𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐫𝐚̆ „𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐄𝐦𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮” 𝐝𝐢𝐧 𝐈𝐚𝐬̦𝐢 𝐯𝐚̆ 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚̆...