miercuri , 23 iunie 2021 10:40 am
Iasi booked.net
-1°C

Descoperire arheologică extraordinară la Roma (VIDEO)

Începute în 2007, lucrările în zona liniei C a metroului din Roma continuă să dezvăluie comorile antice ascunse în subteran, în capitala fondată acum mai bine de 2.500 de ani. Şantierul, care a ajuns acum la treizeci de metri adâncime, a dat posibilitatea arheologilor italieni de a avea acces la niveluri necunoscute până acum sub Oraşul Etern, deschizând o altă fereastră spre istoria noastră.

 

Nu este prima descoperire făcută de la începutul lucrărilor, al căror termen de finalizare este prevăzut pentru anul 2020, şi se aşteaptă mai multe descoperiri de la echipa de cercetători care se ocupă de acest proiect.

Recent, au fost scoase la lumină rămăşiţele unui „domus” bogat decorat, un fel de vilă, care aparţinuse comandantului garnizoanelor militare, şi fusese descoperit în urmă cu doi ani.

Simona Morretta, arheolog responsabil de sit, a declarat pentru NY Times: „La început, nu ne imaginam, desigur, că vom descoperi o casă cu o curte centrală, o fântână şi cel puţin 14 camere, una dintre ele părând să fi fost chiar încălzită. Decoraţiunile erau intacte, la fel ca şi mozaicurile şi frescele”. În acelaşi strat geologic a fost găsit un depozit cu aceleaşi dimensiuni, dar decoraţiunile sale erau mult mai puţin somptuoase.

Se observă că pereţii domusului au fost demolaţi până la un metru şi jumătate de la podea, iar camerele au fost umplute cu pământ, ceea ce sugerează că, în secolul al treilea î.Hr., casa a fost îngropată intenţionat. În acea perioadă, Împăratul Aurelian începuse construirea fortificaţiilor din jurul Romei (271 î.H.), mare parte dintre ele existente încă: zidurile aureliene.

În plus, s-au găsit şi artefacte din lemn, un fapt neobişnuit, potrivit arheologului Morretta, şi datorită adâncimii excepţionale a acestor săpături.

Au urmat rezultate extraordinare: acum doi ani, cazarme militare datând din secolul al II-lea î.Hr., în locul destinat viitoarei staţii Amba Aradam; acum, în aceeaşi zonă, au fost excavate rămăşiţele fostei locuinţe a centurionului (domus).

Pentru moment, toate descoperirile sunt păstrate în recipiente speciale, iar Administraţia a decis că vor fi integrate în aceeaşi staţie, şi vor fi accesibile publicului, după deschiderea prevăzută în 2022.

Simona Morretta se simte entuziasmată: „Cu puţin noroc cred că vor exista şi alte descoperiri ce vor fi expuse, va fi o staţie unică în lume. Mai sunt planificaţi încă patru metri de săpături şi nu avem nicio idee cu privire la ce se va găsi”.

 

Sursa: Epoch Times

Recomandări

În Răducăneni un autoturism a intrat într-o casă

Azi dimineață un accident rutier cumplit s-a produs lângă localitatea Răducăneni din Iași, mai exact …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *