Certificatul verde sanitar va expira în Grecia după şapte luni dacă nu include şi o doză booster, potrivit unui decret ministerial adoptat luni şi care va intra în vigoare la 1 februarie, relatează EFE. Măsura, care până acum se aplica doar persoanelor de peste 60 de ani, intenţionează să întărească imunizarea populaţiei, într-un moment în care contagierile cu varianta Omicron au atins cifre maxime. Potrivit Ministerului Sănătăţii, măsura va fi aplicată tuturor persoanelor de peste 18 ani începând cu 1 februarie.
Ministrul grec al sănătăţii, Thanos Plevris, a asigurat că în prezent există suficiente vaccinuri şi că toţi cei care nu au făcut doza de supra-rapel, la cel puţin trei luni după efectuarea celei de-a doua doze, pot opta pentru booster înainte de data indicată. Toate persoanele al căror certificat verde a expirat nu vor putea intra în restaurante sau în magazine (cu excepţia supermarketurilor sau farmaciilor) deoarece nu vor fi considerate vaccinate, a declarat ministrul postului de televiziune ANT1.
Potrivit lui Plevris, aproximativ 500.000 dintr-un total de 10,7 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să facă a treia doză de vaccin. El a precizat că măsura nu se aplică şi în cazul certificatului digital verde european, a cărei valabilitate se menţine timp de 9 luni. Noua restricţie se adaugă deciziei premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, care a anunţat că din 16 ianuarie vaccinul anti-COVID-19 devine obligatoriu pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, iar cei care refuză să se vaccineze vor fi amendaţi lunar cu câte 100 de euro până când vor decide să se vaccineze. În prezent, doar personalul sanitar şi cei din reşedinţele pentru vârstnici erau obligaţi să se vaccineze, cu avertismentul că îşi vor pierde locul de muncă şi salariul până la momentul vaccinării.