De luna viitoare, procesul-verbal se va anula dacă din el lipsește CNP-ul persoanei amendate

Date:

Dacă agentul constatator al contravenției nu scrie pe procesul-verbal și codul numeric personal (CNP) al celui care a încălcat legea, procesul-verbal va fi considerat nul, potrivit unui de act normativ care vizează modificarea procedurii de achitare a amenzilor contravenționale și care a fost publicat recent în Monitorul Oficial.

Recent, Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care prevede simplificarea procedurii de plată a amenzilor contravenționale, a fost publicată în Monitorul Oficial, dar prevederile acesteia se vor aplica începând cu 24 august 2018.

Concret, conform actului normativ, procesul-verbal de contravenție se va considera nul dacă lipsește CNP-ul persoanei amendate. În prezent, pentru a fi considerat valid, procesul-verbal de contravenție trebuie să includă anumite informații obligatorii prevăzute de lege. Prin schimbările aduse de această lege, lista acestor informații va cuprinde și CNP-ul contravenientului.

Lipsa uneia dintre menţiunile privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu, este prevăzut în actul menționat.

De reținut este că, prin modificarea adusă actului normativ, este eliminată calitatea agentului constatator ca informație a cărei lipsă determină nulitatea amenzii.

În același timp, se modifică și lista informațiilor care trebuie neapărat să figureze pe un proces-verbal de contravenție. Concret, documentul include următoarele elemente:

  • data şi locul unde este încheiat;
  • numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
  • numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
  • indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
  • posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
  • termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa la care se depune plângerea.

Pe deasupra, pentru simplificare, procesul-verbal va constitui și înștiințare de plată. Acum, înștiințarea de plată este un document separat, care se comunică odată cu procesul-verbal de contravenție, potrivit www.avocatnet.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...