marți , 12 noiembrie 2019 1:03 pm
Iasi booked.net
-1°C

De la antipozi se vede mai bine cerul: Oamenii de ştiinţă din Chile descoperă două noi planete uriaşe

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society informează că oamenii de ştiinţă chilieni au descoperit două noi exoplanete tip ’Jupiter fierbinte’, K2-237b şi K2-238b, care orbitează două stele.

Planeta K2-237b orbitează în jurul stelei sale la fiecare două zile, în timp ce K2-238b îşi realizează orbita timp de trei zile, ambele obiecte au o masă mai mare decât Jupiter, sunt situate în constelaţiile Ophiuchus (sau Ofiucus) şi Vărsătorul (pe latineşte Aquarius) şi se află la aproape 1.500 de ani lumină de Pământ.

„Se estimează că ambele planete sunt compuse în principal din hidrogen şi heliu, dar există un detaliu: K2-237 b este o planetă „umflată”, adică, dimensiunea sa este mult mai mare decât cele indicate de modelele teoretice, fiind o planetă foarte interesantă pentru studii atmosferice”, relatează Maritza Soto doctor în Astronomie la Universitatea din Chile şi în prezent cercetător post-doctoral la Universitatea din Londra Queen Mary.

Pentru descoperirea acestor două planete au fost folosite date fotometrice ale misiunii Kepler (K2 Campaign 11 şi K2 Campaign 12) şi date privind viteza radială obţinute folosind spectrografele HARPS, FEROS şi CORALIE.

„Planetele gigante precum Jupiter ar trebui să aibă o masă similară, aşa cum indică modelele, dar unele dintre ele au o masă mult mai mare, şi sunt numite „umflate” . Teoria sugerează că „umflarea” este cauzată de căldura emisă de steaua sa: căldura cade pe planetă, pătrunde adânc în interior şi o umflă ca un balon”, a declarat profesorul James Jenkins, de la Departamento de Astronomia (DAS) de la Universitatea din Chile şi cercetător al Centro de Excelencia en Astrofísica y Tecnologías Afines (CATA).

Dr. Soto indică faptul că principala contribuţie a cercetării este faptul că „oferă dovezi pentru studierea „umflării” planetelor, un fenomen întâlnit la multe planete tip ’Jupiter fierbinte’, pe care noi nu îl înţelegem încă pe deplin”. Datele oferite de K2-237b urmează teoria că „umflarea” se produce din cauza cantităţii mari de radiaţii primite de aceste planete.

Cercetarea continuă cu studiul atmosferei planetei K2-237b. „Aceasta nu va fi imediată, dar sperăm ca, în scurt timp, să obţinem date în acest scop”, conchide cercetătoarea.

 

Sursa: Epoch Times

Recomandări

Cluburi de astronomie în 5 comune din județ

Vineri, biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi“ organizează evenimentul de încheiere a proiectului „Constelaţia bibliotecilor“, eveniment prin …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *