joi , 6 mai 2021 1:35 am
Iasi booked.net
-1°C

De astăzi, românii se pot retrage de la Pilonul II de pensii.

Românii care au contribuit la Pilonul II de pensii pot să ceară statului de astăzi să nu le mai vireze contribuţiile lunare către administratorul de pensii, potrivit unei legi date de PSD. Banii pot fi direcţionaţi la fondul de pensii administrat de stat.
Peste şapte milioane de români cotizau la sfârşitul lunii ianuarie pentru pensia privată obligatorie. Cele șapte fonduri de pensii aveau împreună active de peste 48 de miliarde de lei, iar majoritatea banilor erau investiţi în titluri de stat.

Doina Pârcălabu, fost director Casa de Pensii București: Suntem astăzi cu acestă știre, ca urmare a faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat în Monitorul Oficial o normă privind modalitatea de punere în aplicare a prevederilor OUG 114 privind posibilitatea participanților la Pilonul II de a opta, în varianta în care vor să renunțe de a fi participanți la Pilonul II. Ca să se retragă, aceștia trebuie să aibă cel puțin cinci ani de cotizare. Implicațiile, din punctul de vedere al persoanei, sunt de natură financiară, în sensul că cei 5 ani în care contribuțiile s-au acumulat în conturile individuale vor fi plătite la momentul în care va fi îndeplinită condiția de vârstă standard de pensionare, dată de sistemul public de pensii. Deci acele sume rămân în contul individului, iar din momentul depunerii acestei cereri contribuțiile sale vor merge în totalitate la sistemul public de pensii, scrie ziaruldeiasi.ro.

Trebuie spus că în sistemul public de pensii, formula de calcul a punctajului este modificată, în sensul diminuării punctajului pentru persoanele care participă la Pilonul II, cum este și firesc. Pentru că o parte din contribuțiile acestora merg și se acumulează în conturi individuale.

În situația în care o persoană renunță să mai participe la Pilonul II, atunci formula de calcul revine la forma inițială fără a fi diminuat punctajul în mod corespunzător, având în vedere că contribuțiile sale vor fi în totalitate redistribuite.

Recomandări

Românii din Italia solicită crearea unui program de vaccinare

Asociația Românilor din Italia a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Florin Cîțu, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *