miercuri , 14 aprilie 2021 12:59 pm
Iasi booked.net
-1°C

Curățenia de Crăciun- cum să speli geamurile corect (P)

Multe persoane se pregătesc pentru sărbătorile de final de an curățând casa amănunțit, altele însă merg în concediu sau în vizite în acea perioadă și nu se stresează cu treburile casnice. Indiferent ce alegi, că o faci înainte de Crăciun sau în altă perioadă, este bine de știut cum să cureți corect geamurile casei tale.

Sfaturi și trucuri interesante despre spălatul ferestrelor:

Deși ai poate mai multe lucruri de făcut, află că este importantă ziua, luna, zodia și ora când speli ferestrele. Am glumit, nu e nimic magic sau de rău augur în curățarea geamurilor dar totuși există o regulă legată de perioada spălării, mai precis de starea vremii din acel moment. Dacă alegi o zi cu mult soare și călduroasă, geamurile se vor usca prea rapid când dai cu cârpa pe ele și vor rămâne urme inestetice. Îți va lua mult mai mult timp să le îndepărtezi. Ceva nori pot ajuta. Dacă vremea este foarte umedă, cu ploie, ninsoare care bate în geam, atunci nu se vor usca și va fi iarăși greu să faci o treabă de calitate.

Îndepărtează mai întâi draperiile, jaluzele și perdelele. De asemenea plantele, vazele și orice este pe pervazuri. Începe curățatul ferestrelor termopan folosind un aspirator cu care să îndepărtezi praful, pânzele de paianjen și mizeria acumulată în spațiile mici de îmbinare.

Spală tocurile și pervazul cu apă în care ai pus puțin detergent simplu sau de vase. Nu folosi detergent care conține sodă pentru cercevelele vopsite pentru că pot estompa vopseaua. Puțin detergent de vase și eventual 2 lingurițe de amoniac poate fi deajuns. Folosește un burete ușor abraziv sau o cârpă. Anumite ferestre mai speciale au alte cerințe de curățare, mai ales cele cu cercevele din lemn stratificat, de aceea este bine să respecți indicațiile primite la instalarea lor.

Cu o altă apă și cârpă spală ochiurile geamului. Dacă sunt foarte murdare, folosește apă fierbinte. Pentru geamurile de la bucătărie pe care observi stropi de grăsime poți adăuga în apă 2-3 linguri de oțet  sau o soluție degresantă. Pentru urmele de vopsea, var sau alte pete mai încăpățânate poți folosi o lamă sau vârful unui cuțit ascuțit să le îndepărtezi dar nu apăsa prea tare să zgârâi geamul. Urmele datorate calcarului, ruginei sau alte pete minerale, ies mai greu dar se poate folosi o substanță specială, există multe produse pe bază de acizi pentru gresie, toaletă, cadă și acestea merg și pentru geamuri.

Poți aplica lac transparent de unghii pe micile fisuri și zgârâieturi ale sticlei dar cele cu crăpături mari trebuiesc schimbate.

Aplică soluție de curățat geamurile și șterge cu o cârpă curată și moale, care nu lasă urme. Se mai poate șterge cu ziar sau șervețele de hârtie. Ștergerea corectă se face începând din partea de sus a ferestrei sau ușii din sticlă și mai apoi partea de jos, deoarece se mai poate scurge soluție de curățat și mizerie. Fă mișcări ample verticale cu cârpa, sau ușor oblice, până dispar toate urmele dar nu circular.

Geamurile din plastic ori care au folii speciale aplicate, vopsele tip vitraliu ori alt tratament pot avea cerințe speciale de curățare așa că mai întâi consultați instrucțiunile producătorului.

Pentru geamurile mari sau la care nu ajungi peste tot poți folosi raclete cu coada mai lungă, în special pe exterior, dar nu le-aș recomanda pentru geamurile mici sau la interior pentru că apa se va scurge pe perete sau pe dușumea.

Dacă ești adeptul soluțiilor naturale, poți înlocui produsele chimice de curățat cu una dintre aceste metode:

  • soluție de oțet și apă în cantități egale-este degresantă și funcționează ca orice soluție de curățat geamuri performantă
  • amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu 250ml de apă fierbinte
  • oțet alb în care pui câteva picături de ulei esențial (în special cel de busuioc)- pe lângă parfumul plăcut, este degresant, curăță bine și alungă și insectele nedorite.
  • 1l apă, un pahar de amoniac și o linguriță de detergent de vase lichid
  • apă 30g, glicerină 70g și câteva picături de amoniac
  • freacă petele de pe geam cu un cartof tăiat pe jumătate și clătește după uscare cu o soluție de spirt sanitar și apă
  • 2 lingurițe sare obișnuită de masă și un pahar de apă – aplicată pe sticla ferestrei va funcționa ca un antigel

Atenție: unele componente ale produselor de curățat geamuri din comerț pot provoca alergii în contact cu pielea sau inspirate când le aplicați pe geam. Poți purta o mască, mănuși și îndepărta din cameră copiii când faci curat.

Recomandări

Polițiștii din Iași au ridicat haine contrafăcute

Ieri, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași au făcut 14 percheziții …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *