Cum își propune Primăria să reducă poluarea din oraș: Planul de calitate a aerului va fi analizat mâine în Consiliul Local

Date:

După ce Agenția Națională pentru Protecția Mediului a avizat Planul de calitate a aerului din Municipiul Iași, documentul se află în etapa dezbaterii publice înainte de fi analizat și votat de Consiliul Local. Odată dezbaterea încheiată, în ședința ordinară de vineri, 27 iulie, a Consiliului Local vom propune și adoptarea Planul de calitate a aerului, încheind astfel o „epopee” plină de blocaje, reevaluări și, uneori, interpretări tendențioase.

 

Planul de calitate a aerului reprezintă setul de măsuri cuantificabile din punctul de vedere a eficienței lor în ceea ce privește diminuarea concentrațiilor de PM 10 în aer pe care Primăria Municipiului Iași le va aplica astfel încât să fie atinse valorile limită pentru particule în suspensie PM10 (așa cum sunt stabilite în anexa nr.3 la Legea nr.104 din 2011 privind calitatea aerului înconjurător).

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre, setul de măsuri cuantificabile a fost stabilit pe o perioadă de cinci ani (2018 – 2022) și propune decizii precum: restricționarea traficului greu în situația depășirii valorii limită pentru PM 10, modernizarea parcului auto a municipalității și a instituțiilor subordonate, stimularea achiziționării mașinilor ecologice, hibrid sau electrice, dezvoltarea infrastructurii necesare utilizării autovehiculelor hibrid sau electrice și dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă.

„După acest moment putem spune că Iașul și-a îndeplinit obligațiile impuse pentru a fi scos de pe lista celor trei orașe din cauza cărora România riscă declanșarea procedurii de infringement din cauza poluării. Nu ne vom opri însă aici. Printre măsurile pe care le vom lua se numără cele legate de descongestionarea traficului rutier, însă este importantă și încurajarea transportului public de călători și a mersului pe biciclete. Nu trebuie uitate creșterea suprafeței zonei centrale, restricționarea pătrunderii mașinilor în zona centrală, dar și limitarea accesului mașinilor poluante în oraș”, a declarat primarul Mihai Chirica ieri, într-o conferință de presă.

Un capitol important al schimbărilor pentru reducerea poluării face referire la transportul public. Printre obiective se numără promovarea utilizării transportului public în comun, alocarea primei benzi de circulație pentru transportul public în comun, dar și pentru vehiculele de intervenție, respectiv extinderea / modernizarea arterelor de circulație.

Același document mai propune dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni prin amenajarea de trotuare și alei pietonale inclusiv piste pentru bicicliști, realizarea de parcări subterane cu un număr suficient de locuri pentru noile clădiri rezidențiale sau de birouri, amenajarea de parcări pentru reorganizarea spațiului public cu dale înierbate, întreținerea și extinderea spațiului verde, colaborarea cu asociațiile de proprietari și ONG-uri pentru întreținerea spațiului verde, continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor și eficientizarea consumului de energie termică.

Municipalitatea ieșeană implementează deja obligativitatea respectării managementului calității aerului în perimetrele șantierelor de construcții, dar și a Regulamentul privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași. În ședința Consiliului Local din 29 august 2017 a fost aprobat regulamentul privind lucrările de construcție din oraș.

Un rol important în planul pentru reducerea poluării este cetățeanul. Astfel, sunt propuse campanii pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la nivelul real al calității aerului, la implicațiile asupra sănătății umane, dar și activități pentru implicarea și responsabilizarea cetățenilor în respectarea unor bune practici privind reducerea poluării aerului din municipiul Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...