duminică , 16 iunie 2019
Iasi booked.net
-1°C

Condamnată la CEDO: România, obligată să plătească 100.000 de euro unui presupus terorist închis la Guantanamo Bay

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi, România la plata unor daune în valoare de 100.000 de euro către un presupus terorist, membru al-Qaeda, aflat în prezent în detenție la Guantantamo Bay, care pretinde că ar fi fost torturat într-o închisoare secretă pe care CIA a avut-o în România, informează Digi24.

 

CEDO a stabilit că România se face vinovată de încălcarea mai multor drepturi ale omului prin complicitatea ei cu CIA în acest caz. Curtea cere și anchetarea şi pedepsirea oficialilor români responsabili.

CEDO a dat decizia, joi, în procesul în care un membru al grupării teroriste al-Qaeda acuză România că a găzduit o închisoare secretă a CIA. Bărbatul susţine că ar fi fost deţinut şi torturat într-un astfel de centru, aflat chiar la Bucureşti.

S-ar fi întâmplat în perioada iunie 2003 – septembrie 2006. Membrul al-Qaeda, care se numește Abd al-Rahim al-Nashir, ar fi ajuns în România după ce a fost capturat în Irak de armata americană. Acum, el este încarcerarat la Guantamo Bay şi este acuzat că ar fi responsabil de uciderea a 17 militari americani într-un atac din anul 2000 asupra distrugătorului USS Cole.

Statul român a negat, de fiecare dată, existenţa unor închisori CIA pe teritoriul său.

Recomandări

Cutremur în România! Ultimele informaţii de la INFP. News alert naţional

Un nou cutremur s-a produs în România, vineri după-amiază. Seismul a avut o magnitudine de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *