Cod galben de ploi la Iași. Atenție, se va forma polei!

Date:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un cod galben de polei, valabil până luni seara în opt judeţe din zona Moldovei, respectiv un cod galben de vânt puternic, ce vizează 12 judeţe din Transilvania, Oltenia şi Banat.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 7 februarie, ora 12:00 – 8 februarie, ora 20:00, în Moldova, temporar, vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie şi burniţă, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord şi centru.

Judeţele vizate de prima avertizare cod galben sunt: Suceava, Botoşani, Neamţ. Iaşi, Bacău. Vaslui, Vrancea şi Galaţi.

Totodată, în intervalul 7 februarie, ora 16:00 – 8 februarie, ora 12:00, va fi în vigoare un al doilea Cod galben de vânt puternic.

În perioada analizată, în Carpaţii Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70 – 90 km/h, iar la peste 1.800 de metri, rafalele vor depăşi 100 – 120 km/h, spulberând zăpada. În Banat, rafalele vor trece de 55 – 65 de km/h şi, izolat, de 70 km/h.

A doua avertizare Cod galben vizează zone din judeţele: Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Alba, Hunedoara, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş.

În acelaşi timp, începând de duminică dimineaţa, la ora 10:00, şi până marţi, la ora 12:00, va fi valabilă o informare de ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă în majoritatea regiunilor.

Astfel, în intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum şi în zona de munte, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp şi, izolat, 30 – 35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, ploile vor determina topirea parţială a stratului de zăpadă.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăşi 80 km/h, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40 – 60 km/h. Pe crestele montane şi, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Meteorologii precizează că, în prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum şi cu intensificări ale vântului, potrivit agerpres.ro și meteoromania.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Pensionarii ieșeni primesc tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

500 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt montate gratuit în județul Iași

Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații...

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...