Coaliția pentru Voluntariat

Date:

Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler au lansat proiectul Coaliția pentru Voluntariat, o inițiativă ce își propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de voluntariat la nivel național.

Proiectul inițiat de cele cinci organizații partenere își propune să consolideze mișcarea de voluntariat din România pentru a stimula implicarea și conștientizarea civică, prin realizarea demersurilor de completare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014 cu norme metodologice, pentru aplicarea corectă, unitară și transparentă a prevederilor legislative. Totodată, Coaliția pentru Voluntariat urmărește să devină un promotor al voluntariatului de calitate și să faciliteze accesul cetățenilor și organizațiilor neguvernamentale la acțiuni de advocacy care să determine schimbări sistemice în acest sector la nivel local și național.

Pe parcursul proiectului, Coaliția pentru Voluntariat va avea un rol cheie în dezvoltarea capacității de reacție a sectorului de voluntariat din România la potențialele modificări legislative sau aplicări neunitare ale legislației ce afectează dinamica voluntariatului, prin crearea de mecanisme de dialog între organizațiile care implică voluntari și factorii de decizie de la nivel local și național.

Voluntariatul – un subiect de interes pe agenda publică la nivel național 

În anul 2014, au fost realizate cele mai recente actualizări ale cadrului legal privind voluntariatul în România, prin crearea Legii Voluntariatului nr. 78/2014, ca urmare a eforturilor Federației VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România și a partenerilor săi. Demersul legislativ, bazat pe o amplă consultare cu organizațiile care lucrează cu voluntari, a avut un impact benefic asupra sectorului de voluntariat, prin creșterea calității programelor de voluntariat, cât și prin creșterea vizibilității și recunoașterii valorii acestora. Cu toate acestea, lipsa normelor de aplicare a Legii Voluntariatului a fost resimțită în activitatea voluntarilor și a organizațiilor gazdă prin aplicarea neunitară sau interpretarea vagă a prevederilor legislative, aflată la latitudinea implementatorilor.

Coaliția pentru Voluntariat va realiza demersuri pentru îmbunătățirea cadrului de aplicare a Legii Voluntariatului

Coaliția își propune să mențină voluntariatul pe agenda publică și să fie o voce unitară pentru voluntarii și organizațiile neguvernamentale din România în raport cu factorii de decizie. Proiectul va veni direct în sprijinul sectorului și prin crearea și diseminarea pe scară largă a mai multor instrumente de lucru în aplicarea Legii Voluntariatului, dezvoltarea unei platforme online cu informații și modele de lucru și organizarea unor evenimente de capacitare a organizațiilor neguvernamentale active în domeniul voluntariatului (webinarii, sesiuni de instruire, consultări la nivel național, conferință cu participare internațională pe teme de advocacy). Astfel, organizațiile neguvernamentale din România vor beneficia de resurse ce vor duce la îmbunătățirea mecanismelor pe care le implementează în raport cu voluntarii, conform unui comunicat trimis redacției.

Proiectul Coaliția pentru Voluntariat  este derulat  de  Fundația Serviciilor Sociale Bethany,  în  parteneriat  cu  Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler, cu  sprijinul  financiar  Active  Citizens  Fund  România, program  finanțat  de  Islanda, Liechtenstein  și  Norvegia  prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 248.990 Euro și este derulat în perioada martie 2021 – februarie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Pensionarii ieșeni primesc tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

500 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt montate gratuit în județul Iași

Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații...

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...