miercuri , 20 noiembrie 2019 6:54 am
Iasi booked.net
-1°C

Cluburi de astronomie în cinci comune din județul Iași

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, implementează în perioada iulie – octombrie 2019, proiectul „Constelația bibliotecilor”.

Acest proiect urmărește inovarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă, prin înființarea unor cluburi de astronomie în cinci biblioteci din județul Iași și anume în comunele Deleni, Ceplenița, Erbiceni, Belcești și Șipote.

Cele cinci biblioteci au fost selectate în baza evaluării activității acestora de către Comisia de coordonare și îndrumare metodică din cadrul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. Prin inițierea în astronomie și cu resurse relativ minime (un telescop, o hartă stelară sau un binoclu de astronomie), un bibliotecar poate aduna laolaltă o familie sau o mare parte a comunității, în contextul în care, în mediul rural, posibilitățile de petrecere a timpului liber este limitat, oferta culturală tinzând spre zero.

Valoarea totală a proiectului este de 63.536,00 lei, din care 56.536,00 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea AFCN și 7000,00 lei este contribuţia proprie a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

În cadrul proiectului vor fi achiziționate cinci kit-uri de astronomie (telescoape și accesorii care vor rămâne celor cinci biblioteci), se vor desfășura cursuri de inițiere în domeniu pentru bibliotecarii implicați, vor avea loc ateliere de cunoaștere și manevrare a echipamentelor specifice, de realizare în condiții optime a observațiilor astronomice și de obținere și prelucrare a astrofotografiilor lunare și planetare. Una dintre activitățile notabile ale proiectului este tabăra de astronomie, coordonată de aplicant și organizată în cele cinci biblioteci rurale amintite. De asemenea, vor fi distribuite materiale de promovare și informare a beneficiilor pe care le are astronomia în educația și dezvoltarea personalității populației școlare din mediul rural și nu numai.

Recomandări

Tolea Ciumac, cotat cu prima şansă în duelul cu Rambo al Moldovei

Pentru prima oară, de la lansarea proiectului, Dynamite Fighting Show va organiza o gală în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *