marți , 25 iunie 2019 10:16 pm
Iasi booked.net
-1°C

Ciorbea somat de CSM să atace la Curtea Constituțională o ordonanță marca Tudorel Toader

Nemulţumiţi că Guvernul a decis, fără să ceară avizul CSM şi fără să existe vreo urgenţă în acest sens, să prelungească prin OUG mandatul conducerii Inspecţiei Judiciare, mai mulţi membri ai Consiliului îi cer lui Ciorbea să ia măsuri.

Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au trimis o scrisoare Avocatului Poporului, cerându-i acestuia să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă care reglementează conducerea interimară a Inspecţiei Judiciare, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, cei şapte membri semnatari ai scrisorii susţin că există riscul ca ordonanţa să fie declarată neconstituţională „cu consecinţa compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistraţi sau a altor tipuri de verificări şi controale ce ţin de competenţa Inspecţiei Judiciare”.

Totodată, magistraţii mai atrag atenţia asupra retroactivităţii ordonanţei de urgenţă, care dispune, chiar dacă aparent pentru viitor, asupra unui fapt trecut şi epuizat, mai exact vacanţa unor funcţii de conducere, mandatele conducătorilor Inspecţiei Judiciare îndrituiţi potrivit noii reglementări să asigure interimatul fiind expirate. La momentul intrării în vigoare aceştia se aflau în situaţii identice cu orice inspector judiciar în funcţie de execuţie.

De asemenea, ar fi încălcată separaţia puterilor în stat, avertizează semnatarii scrisorii.

„Dacă s-ar admite că ordonanţa de urgenţă are ca efect ‘prelungirea’ mandatului inspectorului şef care a îndeplinit funcţia până la data de 1 septembrie 2018, pe lângă caracterul retroactiv al interpretării, acest lucru ar avea ca efect ‘numirea’ prin efectul legii, de drept, într-o poziţie esenţială în arhitectura sistemului judiciar. În acest mod este evident că legiuitorul delegat (Executivul. Guvernul) a uzurpat, sub pretextul rezolvării unei situaţii de urgenţă, o atribuţie esenţială a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv aceea de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare, potrivit art. 65 alin. (2) din Legea nr. 317/2004″, arată membrii CSM.

Inexistenţa situaţiei de urgenţă precum şi emiterea ordonanţei de urgenţă fără a se solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii, într-un domeniu în care există această obligaţie constituţională, se numără, de asemenea, printre motivele invocate de semnatari.

Reamintim că Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care stabileşte că actualii şefi ai Inspecţiei Judiciare, ale căror mandate au expirat pe 1 septembrie, pot rămâne ca interimari la conducere până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii.

Potrivit ziare.com, această ordonanţă a fost cerută insistent de Liviu Dragnea iar proiectul de OUG a fost adoptat de Guvern fără să aibă avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba de o a doua variantă de proiect de OUG, iniţiat de Tudorel Toader, după ce săptămâna trecută ministrul trimisese un alt proiect la CSM.

Proiectul a apărut brusc pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern după ce Liviu Dragnea l-a criticat luni public pe Tudorel Toader că nu a dus la capăt ordonanţa. Dragnea a mai anunţat că vrea să discute cu Dăncilă şi Toader pe acest subiect.

Miza proiectului ar consta în faptul că sub conducerea judecătorului Lucian Netejoru, Inspecţia Judiciară a devenit un adevărat braţ armat al lui Tudorel Toader, şi implicit al actualei puteri, împotriva magistraţilor critici sau incomozi, aşa că se doreşte menţinerea acestuia în funcţie.

IJ este singura instituţie abilitată să ancheteze abaterile disciplinare ale magistraţilor, rolul său fiind oarecum similar cu al Parchetului. Ancheta disciplinară începe ca urmare a unei sesizări pe care o poate face oricine sau prin autosesizarea IJ.

 

Sursa: Epoch Times

Recomandări

Războiul TAXI-UBER merge mai departe! Va intra sau nu ordonanța de urgență în ședința de joi?

Ministerul Transporturilor a organizat, luni, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *