marți , 27 iulie 2021 11:34 am
Iasi booked.net
-1°C

Cercetătorii de la Princeton: Nu contați pe vară să stopeze epidemia de Covid-19

Încălzirea vremii în perioada estivală nu va salva emisfera nordică de pandemia de Covid-19, este concluzia cercetătorilor de la universitatea americană Princeton.

Oamenii de știință spun că există o legătură între virus și climă, însă acest factor este neglijabil pentru moment, deoarece slaba imunitate de masă favorizează răspândirea rapidă a Sars-Cov-2, indiferent de vreme, într-un studiu publicat luni în revista „Science”, relatează AFP.

Studii statistice realizate în ultimele luni au stabilit o ușoară corelație între climă și epidemie: cu cât est mai cald și umiditatea mai mare, cu atât mai puțin se va răspândi virusului. Însă aceste calcule sunt preliminare și este ignorată legătura biologică între climă și Sars-Cov-2, visurul care provoacă boala Covid-19.

Modelele publicate în revista „Science” nu contrazic această corelație, însă o consideră neglijabilă pentru moment.

„Prevedem că clima mai caldă și umedă nu va încetini virusul în stadiile inițiale ale pandemiei”, explică principala autoare a studiului, Rachel Baker, cercetător post-doctoral la Princeton, într-un comunicat al universității.

Conform cercetătorilor, clima, în special umiditatea, joacă un rol în răspândirea altor coronavirusuri și a gripei, însă acest factor ar trebui limitat în raport cu un altul, mult mai important în pandemia actuală: slaba imunitate colectivă împotriva Sars-Cov-2. Acest lucru înseamnă că rezerva de oameni care pot fi infectați rămâne suficient de mare pentru a asigura o răspândire rapidă.

Recomandări

Părerea Ministrului Educației despre valul 4 al pandemiei

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *