joi , 21 octombrie 2021 8:29 am
Iasi booked.net
-1°C

Cele mai tranzitate pasarele din Iaşi vor fi reabilitate

Municipalitatea ieşeană pregătește două proiecte legate de reabilitarea integrală a pasarelelor spre două din cele mai aglomerate cartiere. Pasarelele Socola, care face legătura dintre zona Bucium şi centrul oraşului, și pasarela din Alexandru cel Bun vor fi transformate în totalitate.

Primăria a demarat procedurile pentru reabilitarea pasarelelor Socola și Alexandru cel Bun. Proiectele finale vor primi avizul aleșilor locali, după care municipalitatea va putea să demareze procedurile de proiectare și execuție a lucrărilor. În ceea ce privește pasajul Socola, construit în 1960, acesta are nevoie urgentă de reabilitare. Pasarela face legătura dintre zona Bucium și centrul orașului, fiind zilnic printre cele mai circulate din municipiu.

Pasajul superior Socola a fost construit în anul 1960 de către Antepriza Construcții Montaj nr. 2 — Brigada Iași, pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul Județean de Proiectare Iași, întocmit în anul 1959. În anul 1985, pasajul a fost reabilitat pe baza unui proiect tehnic întocmit de I.C.P.R.O.M. Iași, atât prin înlocuirea completă a suprastructurii și lărgirea lățimii căii la patru benzi de 3.50 metri lățime fiecare și două trotuare pietonale, unul cu lățimea de 3 m, respectiv celălalt cu lățimea de 2 m. Înlocuirea suprastructurii și lărgirea căii pe pod și pe rampele de acces au impus și modificarea alcătuirii constructive a elevațiilor infrastructurilor. În iunie 2019, echipa tehnică SC Pod – Proiect SRL a întocmit expertiza tehnică a pasajului, stabilind astfel starea tehnică a acestuia. În urma stabilirii stării tehnice nesatisfăcătoare a pasajului Socola rezultă că se impune reabilitarea pasajului și înlocuirea unor elemente structurale puternic degradate.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Lucrările ar ajunge la circa 34 de milioane de lei pentru reabilitarea pasarelei Socola. Pasajul are lungimea totală de 464,40 m, fiind alcătuit din două rampe de acces. Lățimea părții carosabile este de 14,40 m și este prevăzută cu trotuare pietonale de 2,20 m, respectiv 3,25 m. Scenariul propus cuprinde lucrări de modernizare a pasajului prin construcția unei benzi suplimentare (banda trei de circulație prioritară și dedicată) pe sensul Centru – Socola, în scopul, atât al fluidizării traficului rutier pe pasaj, cât și pentru obținerea caracteristicilor constructive și funcționale care să satisfacă cerințele de siguranță și confort.

Și pasarela care leagă cartierul Alexandru cel Bun de zona Gară- Podu de Piatră va intra în reabilitare. Acesta a fost construită pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul de Cercetări și Proiectări Moldova (ICPROM) Iași în anul 1977. Pasajul a fost construit între anii 1977-1980 de Grupul de Șantiere Drumuri și Poduri (GSDP) lași și are o lungime de 521,85 metri. Valoarea lucrărilor a fost estimată în acest caz la 37,5 milioane lei.

Recomandări

Candidaţii la concursurile de poliție trebuie să prezinte dovada că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, au trecut prin boală sau un test rapid negativ

IGPR informează că la concursurile organizate, în această perioadă, de Poliţia Română pot participa candidaţii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *