luni , 18 octombrie 2021 9:48 am
Iasi booked.net
-1°C

Cele mai frecvente LOCURI din casă în care se aprind INCENDIILE

Dintre toate incendiile raportate anual, 27% se întâmplă în casă. În mod tragic, aceste incendii rezidențiale provoacă, de asemenea, majoritatea deceselor legate de incendiu. Urmăriți cu atenție locurile din casă care sunt cele mai susceptibile incendiilor. Acest lucru vă poate ajuta să vă protejați pe dvs., familia și casa dvs. de o tragedie.

De unde pornesc incendiile rezidențiale

Bucătărie

Numite și „inima casei”, bucătăriile sunt, de asemenea, cel mai frecvent loc în casă în care poate începe un incendiu. În mod specific, gătitul nesupravegheat este principala cauză a incendiilor din bucătărie și a accidentelor provocate de incendiu.

De la o tigaie uitată pe foc la un prosop care s-a aprins de la flacără, majoritatea aceste incendii provocate de om sunt, de asemenea, ușor de prevenit:

 • Păstrați ochii pe aragaz, cuptor și alte aparate precum cuptoarele cu prăjitor de pâine și îndepărtați obiectele combustibile de pe aragaz, după ce ați terminat să le folosiți. Asta include o tigaie sau un vas fierbinte.
 • Nu părăsiți niciodată bucătăria când „lucrați” cu căldură ridicată, în timpul gătitului. Asta include activități precum prăjirea, fierberea sau coacerea alimentelor. Incendiile au nevoie de doar câteva secunde pentru a trece de la o flacără mică conținută într-o tigaie la o aprindere scăpată de sub control.

Iată alte câteva sfaturi pentru gătit în siguranță:

 • Dacă nu poate urmări altcineva lucrurile în timp ce vă îndepărtați pentru o pauză la baie sau pentru a ajuta copiii, opriți aparatul de gătit în timp ce vă aflați în cealaltă cameră.
 • Opriți aragazul și toate celelalte aparatele după ce ați terminat de gătit.
 • Păstrați totul departe de suprafețele fierbinți. Acordați o atenție deosebită locului în care setați prosoapele de bucătărie fierbinți. Desemnați un loc, ca un cârlig, pentru a exersa punerea lor înapoi, după fiecare utilizare.
 • Înfășurați mâneci largi sau purtați un șorț bine fixat peste cămăși sau pantaloni scurți, pentru a preveni accidentele.
 • Nu vă încălziți casa cu cuptorul.
 • Păstrați la îndemână un extinctor de clasă B sau bicarbonat de sodiu în caz de incendiu. Apa va răspândi uleiul sau grăsimea dintr-o tigaie și va alimenta flăcările.

Păstrați un extinctor la îndemână

Stingătoarele pot reprezenta diferența dintre un incendiu mic din bucătărie și o catastrofă. Achiziționați și înlocuiți stingătoarele de incendiu pentru încăperile în care este cel mai probabil să înceapă incendiile și alegeți clasa potrivită de stingătoare pentru tipul de incendiu cel mai probabil să apară în camera respectivă.

Dormitor

Dormitoarele sunt locul cel mai obișnuit din casă pentru declanșarea incendiilor electrice – aproximativ 15% din incendiile electrice rezidențiale încep acolo.

Aceste incendii sunt adesea cauzate de cabluri defectuoase sau suprasolicitate sau de funcționarea defectuoasă a iluminatului,  dar incendiile din dormitor pot începe și de la cabluri, încălzitoare sau pături electrice.

Iată câteva sfaturi pentru prevenirea incendiilor în dormitor:

 • Reparați rapid oricare prize de perete defecte sau altfel nesigure.
 • Înlocuiți cablurile, încărcătoarele, cablurile de iluminat sau alte cabluri de alimentare de îndată ce prezintă semne de uzură. Dacă vedeți firele, este timpul pentru o înlocuire.
 • Nu suprasolicitați prizele conectând prea multe dispozitive, benzi de alimentare sau cabluri prelungitoare. Deconectați dispozitivele atunci când nu sunt utilizate sau găsiți diferite locuri pentru ele.
 • Plasați încălzitoarele la cel puțin trei metri de orice ar putea lua foc.
 • Copiii experimentează adesea cu focul în locuri secrete, cum ar fi sub pat sau în dulap, iar 40% din focurile de structură declanșate de copii se întâmplă în dormitor.

Sufragerie

Șemineul acela frumos din centrul camerei de zi v-a fermecat, dar acesta are nevoie de mai multă întreținere și îngrijire decât ștergerea ocazională a prafului și decorul drăguț. Echipamentul de încălzire este a doua cauză principală a incendiilor în casă, coșurile de fum fiind cel mai probabil tip de sursă de căldură care provoacă un incendiu.

Șemineele, coșurile de fum, sobele cu lemne și încălzitoarele sunt toate vinovate de declanșarea unui foc care nu poate fi controlat în camera de zi. Puneți în practică câteva măsuri de siguranță, pentru a păstra acel foc în locul în care aparține:

 • Înainte de a intra în lunile mai reci și de a porni un foc confortabil, curățați-vă profesional coșul de fum.
 • Păstrați materialele combustibile, inclusiv draperiile și mobilierul tapițat, la cel puțin 1 metru de sursa de căldură.
 • Investiți într-un paravan de șemineu, pentru a preveni jarul.
 • Nu lăsați niciodată focul nesupravegheat și asigurați-vă că este complet stins înainte de a părăsi casa.
 • Utilizați combustibilul recomandat pentru sursa de căldură.
 • Învățați copiii să stea la cel puțin 1 metru distanță de sursa de căldură, astfel încât să nu se ardă sau, mai rău, să aprindă ceva.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *