luni , 30 noiembrie 2020 3:53 am
Iasi booked.net
-1°C

Cele 5 adevăruri ale Forţelor pentru operaţii speciale (FOS)

1. Oamenii sunt mai importanţi decât echipamentele (tehnologia) – Nici măcar cea mai bună tehnologie existentă în prezent, incluzând inteligenţa artificială (IA), nu poate înlocui o echipă de FOS înalt calificată, cu o instruire completă, echipată corespunzător şi închegată (cu o legătură spirituală solidă stabilită între membrii echipei, încă din timpul pregătirii, înainte de executarea misiunii). Computerele vor asigura doar complementaritatea (vezi, de exemplu, aşa numiţii roboţi portabili, ”soft exosuits”, sau ”exosckeletons” meniţi să îmbunătăţească mobilitatea şi forţa operatorului, măsurând, prin senzori, cinematica şi metabolismul corpului uman). Oamenii, pe de altă parte, au intenţionalitate (caracter orientat către viitorul imediat al unor acţiuni[9]), urmărind un scop şi luând decizii în consecinţă, fie ele şi iraţionale într-un anumit context, pe care IA, încă, nu-l poate înţelege. Operatorii de FOS sunt în primul rând oameni şi sunt antrenaţi să găsească soluţii creative la probleme complicate, în timp oportun, folosindu-şi la maxim imaginaţia. Ceea ce, prin deducţie logică, ne va trimite către al doilea adevăr al FOS.

2. Calitatea este mai importantă decât cantitatea – Un număr mic de operatori, selecţionaţi cu atenţie, bine instruiţi, bine conduşi în luptă, sunt de preferat unui număr mare de militari dintre care, poate, unii s-ar putea să nu fie în măsură să îndeplinească misiunea. Procesul de selecţie atentă şi fără compromisuri a operatorilor de FOS caută oameni cu un mod de gândire neconvenţională, concentraţi în permanenţă pe îndeplinirea misiunii, contribuind la crearea de structuri luptătoare de mici dimensiuni, dar de înaltă calitate. Acest proces este completat de procese educaţionale şi de instruire desfăşurate pe parcursul a mai multor ani, pe care fiecare operator de FOS trebuie să le parcurgă pentru a-şi dezvolta abilităţile necesare şi a-şi menţine certificările.

^

3. FOS nu pot fi produse în masă – Atingerea nivelului de profesionalism necesar îndeplinirii în bune condiţii a misiunilor dificile pe care le presupun operaţiile speciale necesită ani buni pentru instruirea detaşamentelor acţionale. Provocarea este ca prin instruire intensă, atât în şcoli de aplicaţie, centre de instruire, cât şi în unităţi, fiecare operator certificat FOS să fie complet integrat în detaşamentele operaţionale din care face parte. Un astfel de proces poate fi accelerat, dar cu renunţarea la standarde şi, implicit, la atingerea capabilităţii operaţionale complete, sau îndeplinirea acesteia, dar cu limitări. Pregătirea, echiparea conform cerinţelor operaţionale minime, asigurarea logisticii şi sprijinului necesare menţinerii în stare operativă, asigurarea capacităţii de proiecţie în ariile de responsabilitate şi susţinerea pe timpul executării misiunilor necesită identificarea şi alocarea unor importante resurse umane, materiale, financiare, informaţionale şi de timp. Aceste capabilităţi militare nu sunt ieftine şi nu pot fi produse în masă.

4. FOS competente nu pot fi produse după ce criza a avut loc deja – Competenţa necesară unui operator de FOS, şi atingerea capabiltităţii operaţionale complete a detaşamentelor acţionale, la standardele cerute, nu pot fi obţinute peste noapte. Utilizarea imediată, la ordin, în misiuni specifice pe timpul producerii unei crize, a detaşamentelor operaţionale de FOS este posibilă doar dacă astfel de structuri operaţionalizate (perfect instruite, complet echipate şi certificate) şi permanent gata de luptă există deja, din timp de pace, potrivit monitorulapararii.ro.

5. Majoritatea operaţiilor speciale necesită sprijinul forţelor convenţionale, altele decât FOS – Eficienţa utilizării în misiuni specifice, pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, a structurilor de FOS este îmbunătăţită substanţial cu sprijinul structurilor specializate de informaţii, sprijin de luptă şi sprijin logistic din cadrul forţelor aeriene, forţelor terestre, forţelor navale şi al altor structuri din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aliate, sau partenere. Diplomaţia,societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale sunt, cel puţin, la fel de importante în asigurarea sprijinului FOS.

reclama adnow

Recomandări

Portret de student: O ieșeancă în uniforma militară, dată exemplu de Armata Română

O tânără din Iași este dată exemplu de Armata Română. Iată portretul făcut de MApN …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *