Victoria obținută de Primăria Iași în disputa teritorială cu Miroslava deschide calea modernizării întregului șes al Bahluiului: din zona depoului Dacia și până după zona Antibiotice.
În această zonă sunt cele 593 ha care, de ieri, se află oficial și definitiv pe raza administrativă a municipiului Iași.
Primarul Mihai Chirica a detaliat în cursul zilei de joi, regimul terenului: 387 ha sunt în intravilan, iar 206 ha în extravilan. Din suprafața intravilană, 55 ha sunt în proprietate publică, respectiv Primăria Iași poate gândi deja proiecte de dezvoltare.
Din informațiile APIX.ro, în total, municipalitatea are peste 120 ha în zona de șes. Restul terenurilor sunt deținute de 70 de persoane fizice (în special săteni din Miroslava împroprietăriți în anul 2006, un demers care a stârnit controverse) și 30 de societăți, cele mai importante fiind Antibiotice și Transelectrica.
În trecut, în zona de șes au fost propuse trei proiecte principale: un orășel IT – propunere mai veche a fostului ministru Relu Fenechiu Spital Regional de Urgență – pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita, dar disputa teritorială a anulat implementarea unui astfel de proiect aici stadion – propunere inițiată tot pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita Dintre cele trei proiecte, doar ultima mai pare fezabilă.
Însă, chiar în această perioadă o firmă de proiectare elaborează un studiu privind amplasarea unui nou stadion fără a lua în calcul acest amplasament pentru simplul motiv că Primăria nu l-a inclus inițial în sarcini. Un alt proiect important vizează crearea unei căi de rulare pentru tramvaie până la Carrefour ERA. Acest proiect figurează în planurile strategice ale Primăriei și este o inițiativa la îndemâna municipalității.
Indicatori urbanistici pe zone: între Antibiotice și Carrefour ERA și în jurul complexului sunt prevăzute în special activități comerciale și servicii și activități productive nepoluante, depozitare și servicii conexe. zona de locuire este prevăzută pe partea estică a amplasamentului, în continuarea cartierului Cicoarei (zona cuprinsă între străzile Cicoarei – Alexandru Bărbat și depoul Dacia). În această zonă sunt preponderent cele 70 de persoane fizice care dețin terenuri în proprietate. Cel mai probabil, odată cu aprobarea noului PUG al Iașului se va interveni cu proiecte private sau publice pentru dezvoltare zonei.