sâmbătă , 4 decembrie 2021 4:43 pm
Iasi booked.net
-1°C

Ce este total interzis să faci de Bunavestire?

Astăzi, credincioşii sărbătoresc BunaVestire, una dintre cele mai importante Sărbători din calendar. Este obligatoriu să nu faci o serie de lucruri şi trebuie neapărat să mănânci peşte.

Buna Vestire se sărbătoreşte pe 25 martie în fiecare an. Potrivit Sfintelor Scripturi, Arhanghelul Gavriil îi apare Sfintei Fecioare și îi spune că va concepe și naște un fiu, chiar dacă ea „nu a cunoscut bărbat”.

Tradiția spune și că în ziua Bunei Vestiri oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul. Mai mult, cântatul cucului nu are voie să te prindă pe stomacul gol, fiindcă aduce ghinion şi pagubă asupra casei şi gospodăriei tale.

La sate se crede că ouăle făcute în ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști. Astfel, gospodinele obișnuiesc să arunce ouăle din cuiburile păsărilor de curte. În ziua de Buna Vestire să nu pui mâna pe ou, să nu cauți găinile de ou, cloștele să nu pui, căci ies pui strâmbi, suciți, cu două capete.

Mai mult, în ziua de Buna Vestire nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală şi nu se coase. Sărbătoarea trebuie respectată, iar oamenii trebuie să meargă la biserică. În Postul Paștelui credincioșii renunţă la carne, ouă, pește, brânză, lapte, dar, totodată, trebuie să se roage mai mult şi să devină mai spirituali.

În Postul Paştelui, creştinii au voie să consume peşte doar la două mari sărbători, de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui. Femeile gravide, lăuzele, copiii şi bolnavii pot fi scutiţi de la postul alimentar, însă trebuie să facă rugăciuni şi fapte bune.

în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, practic zilele de naștere nu se serbează, iar distracțiile sunt interzise. Este imperativ necesar pentru sufletul creştinului să meargă să se spovedească în post. Spovedania presupune mărturisirea păcatelor și căință. Se face, de obicei, în ultima săptămână de dinainte de Înviere.

Tot în ultima săptămână a postului Paștelui, în fiecare biserică creștin-ortodoxă, se oficiază “Deniile”, unele dintre cele mai frumoase și înălțătoare slujbe religioase, care au loc seara.

Recomandări

Creştinii ortodocşi sărbătoresc ASTĂZI Intrarea Maicii DOMNULUI în Biserică

Conform scrierilor bisericeşti, aceasta este sărbătoarea în care Sfinţii Ioachim şi Ana au adus-o pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *