joi , 15 noiembrie 2018
Iasi booked.net
-1°C

Ce este acest animal: păianjen sau câine? (VIDEO)

Un fotograf a reuşit să fotografieze un mic opilion foarte ciudat. Petele de pe torsul său ar putea fi folosite pentru a speria prădătorii.

Fotograful şi omul de ştiinţă Andreas Kay oferă o colecţie impresionantă de fotografii de insecte şi plante din Ecuador. În aceste zile, una dintre ele a atras atenţia publicului.

Un ziarist a prezentat o fotografie a lui Kay, unde se vedea capul unui câine mic, mult mai mic decât degetul mare, de culoare negru şi cu două puncte ce par a fi doi ochi galbeni. Este o apariţie? Câinele vecinilor? Dar cele opt picioare galbene care înconjoară capul nu lasă nici o îndoială. Se pare că este un „păianjen” care se joacă cu limitele percepţiei noastre.

„Cum a evoluat până când a dobândit acest aspect? Încă nu se ştie”, a scris jurnalistul preocupat de teme ştiinţifice Ferris Jabr pe Twitter. “Ar putea fi o adaptare pentru a face faţă prădătorilor. Sau ar putea fi un ornament folosit pentru reproducere. Sau poate că selecţia naturală a vrut doar să vadă expresia acestor feţe”, a adăugat el.

Potrivit celor relatate de Kay în publicaţia Rumble, punctele galbene pot speria alte animale, deoarece îl fac să pară mai mare, la fel cum fac şi multe alte specii.

Imaginea „păianjenului” este mai evidentă dintr-o altă perspectivă. Animalul în cauză are denumirea ştiinţifică de Metagryne bicolumnata şi este cunoscut şi cu numele de rabbit harvestmen. Este o creatură descrisă în 1959 de omul de ştiinţă Carl Friedrich Roewer. După cum sugerează şi numele, este un harvestmen (ordinul Opiliones), arahnidă care face parte dintr-un ordin diferit de păianjeni (Aranae).

Opilionii (numiţi şi cosaşi, păianjeni de câmp sau opilionide) au opistosoma segmentată şi picioarele foarte lungi în raport cu corpul, ceea ce le deosebeşte de păianjeni. În plus, ei nu produc mătase. Opilionii nu au venin şi chelicerele lor nu pot penetra pielea umană. Totuşi, din cauza asemănării lor cu păianjenii, mulţi cred că prezintă un pericol pentru om. Interesant este că aceste animale au apărut pe Pământ cu cel puţin 400 milioane de ani în urmă, ceea ce înseamnă că sunt mai vechi decât dinozaurii, care au apărut cu 243 până la 233 milioane de ani în urmă.

În prezent, sunt cunoscute 6.650 de specii de opilioni, deşi se crede că ar trebui să fie un total de 10.000. Pentru a avea o idee despre ceea ce implică acest lucru, sunt cunoscute doar 5.450 specii de mamifere.

Comoara Amazonului

După cum explică Andreas Kay, Ecuador este ţara cu cea mai mare biodiversitate pe metru pătrat. Aici există 1.660 de specii de păsări, 4.000 de fluturi, 500 specii de amfibieni şi o infinitate de specii vegetale. Spre exemplu, numai dacă menţionăm orhideea, există aproximativ 4.300 de specii cunoscute. Unii oameni de ştiinţă au comentat în diverse ocazii că diversitatea pădurii tropicale amazoniene este atât de mare încât nu au mijloace sau timp să o poată studia.

 

Sursa: Epoch Times

Recomandări

Expoziția itinerantă de fotografie ACSINTE.100 ajunge pentru trei zile în Iași

Fotografiile lui Costică Acsinte, de la începutul secolului 20, văzute prin mijloacele secolului 21. ACSINTE.100, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *