miercuri , 22 septembrie 2021 1:24 am
Iasi booked.net
-1°C

Care sunt simptomele cancerului de sân – cel mai frecvent tip de cancer la femei

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer care afectează populația feminină.

Potrivit estimărilor OMS, în 2018 s-au înregistrat aproximativ 10.000 de cazuri noi de cancer de sân în România, această afecțiune poziționându-se pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer.

Prevenția, depistarea precoce a acestei afecțiuni și începerea imediată a tratamentului salvează vieți.
Lipsa factorilor de risc nu este însă o garanție că ești ferită de boală, cum nici existența uneia sau a mai multor condiții favorizante nu înseamnă că persoana va dezvolta cu siguranță o neoplazie mamară, scrie Digi24.ro. Unul din principalele semne ale acestei afecțiuni este apariția unui nodul mamar sau a unei zone de îngroșare diferite ca structură de textura normală a sânului.

Rămâne importantă recomandarea ca fiecare femeie să își palpeze singură sânii, lunar, iar dacă apare orice modificare să meargă imediat la medic, arată dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia oncologică, chirurgia laparoscopică, chirurgia hepato-bilio-pancreatică, la Centrul Oncologic Sanador.

Alte semne de îngrijorare sunt modificarea formei sau micșorarea sânului, retracția mamelonului și modificări ale tegumentului sânului sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracții variate. Este important ca fiecare femeie să își cunoască și să își controleze periodic propriul corp, astfel încât să observe aceste semne. Mai pot apărea simptome precum durere localizată la nivelul sânului, pe o porțiune limitată, scurgeri mamelonare maronii sau roșiatice, fără alte acuze, și jenă dureroasă la nivel axilar.

Recomandări

Testări gratuite pentru cancerul de col uterin în Moldova

Institutul Regional de Oncologie Iași va organiza în mai multe localități din nord-estul României testări …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *