Capitala Moldovei, pe locul 10 în „Forbes Best Cities 2018”

Date:

Iașul, capitala economică a Moldovei, intră în premieră în topul celor mai bune orașe pentru afaceri, realizat de Forbes. Clasamentul ține cont în primul rând de numărul proiectelor de tip oraș inteligent (smart city) în plan, în curs de implementare sau livrate.

Poziția nu este surprinzătoare, toate analizele plasând Iașul în topul celor mai dinamice orașe ale României, cu un ritm susținut de creștere economică, cu un cost decent al vieții și cu perspective de dezvoltare dintre cele mai sănătoase.

Printre atuurile Iașului, declarat primul oraș creativ al României, se numără tinerețea populației, excepționala școală a Iașului, cu licee și universități de prestigiu, mediul cultural trepidant, dar și expansiunea industriilor IT din oraș, în care lucrează deja mii de ieșeni. În plus, anual, orașul atrage mii de imigranți, datorită poziționării în apropiere de granița cu Republica Moldova. În următorii cinci ani, Capitala Moldovei poate atrage de trei ori mai mulți imigranți decât Bucureștiul, conform unui studiu al Băncii Mondiale.

În 2018, în Iași va începe construirea unuia dintre cele mai mari parcuri industriale din Moldova, pe locul vechiului combinat Fortus (CUG), dar se vor face și investiții majore în infrastructura urbană, reabilitarea unor clădiri și zone istorice, scrie iasi.antreprenor.info.

Printre cele mai mare business-uri din județ se numără producătorul de piese și accesorii pentru industria auto Delphi Diesel Sytems România, urmat la mare distanță de producătorul farma Antibiotice și producătorul de tuburi și țevi din oțel Arcelormittal Tubular Products Iași. Alte mari companii ieșene incluse în topul Forbes 500 cele mai importante companii românești, ediția 2017, sunt: producătorul de medicamente Fiterman Pharma, Iulius Management Center și producătorul de vinuri Cotnari.

Evoluția orașului a favorizat dezvoltarea proiectelor imobiliare, cum este cazul proiectului mixt de mari dimensiuni, Palas (birouri și spații comerciale). Suprafața de spații de retail din Iași este de 160.000 de metri pătrați, cu o densitate de 551 de metri pătrați per 1.000 de locuitori. La finele anului trecut, stocul de spații de birouri din Iași era de 180.000 de metri pătrați, din care o pondere de 40% o dețineau imobilele verzi, la care vor fi adăugați 31.000 de metri pătrați, în acest an, potrivit JLL România, mai scrie iasi.antreprenor.info.

Cu tot potențialul, geografic, orașul este izolat, nefiind deservit de nicio autostradă care să-l lege de celelalte provincii ale țării, iar, în ultimul an, au avut loc numeroase proteste care au reclamat întârzierea lucrărilor la Autostrada Iași-Tîrgu Mureș. Printre alte probleme ale orașului se numără poluarea, dar și numărul încă mic de turiști, mai ales străini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Direcția Exploatare Patrimoniu organizează în data de 23 aprilie...

Bulevardul Socola va fi închis până pe 30 aprilie

În perioada 15-30 aprilie, între orele 08:00 – 18:00,...

O nouă proiecție video pe fațada BCU Iaşi

𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐫𝐚̆ „𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐄𝐦𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮” 𝐝𝐢𝐧 𝐈𝐚𝐬̦𝐢 𝐯𝐚̆ 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚̆...