joi , 20 ianuarie 2022 11:25 pm
Iasi booked.net
-1°C

Când se împodobește BRADUL de Crăciun! Obiceiuri și SUPERSTIȚII de sărbători

Împodobitul  bradului este un obicei vechi de peste 100 de ani, fiind preluat de la o cultură la alta. Totuși, pentru mulți data împodobitul bradului rămâne un mister.

Conform tradiției românești, bradul de Crăciun nu se aduce în casă și nu se împodobește decât în Ajunul Crăciunului. Pe de altă parte, britanicii obișnuiesc să împodobească bradul în prima zi a Postului Crăciunului. Americanii obișnuiesc să amplaseze bradul în casă imediat după Ziua Recunoștiinței, zi care este celebrată în a patra joi din noiembrie.

Pe lângă brad, creștinii pregătesc și așa numitele coronițe de Crăciun, pe care le agață pe ușile de la intrare. Acestea simbolizează sănătate și noroc, iar forma lor rotundă reprezintă veșnicia dragostei. O altă plantă care se folosește în case în preajma Crăciunului și a Anului Nou este vâscul. Se spune că această plantă este tămăduitoare, simbolizând armonia și pacea, în unele popoare. De asemenea, la trecerea în noul an, toate cuplurile trebuie să se sărute sub vâsc, pentru ca iubirea lor să fie trainică și puternică, până la adânci bătrâneți.

Când se împodobește bradul de Crăciun și când se aruncă

O superstiție occidentală spune că bradul de Crăciun nu trebuie să fie aruncat afară, la gunoi, pentru a nu atrage spiritele rele. Este indicat ca acesta să fie ars. În ceea ce privește ziua în care acesta trebuie despodobit, părerile sunt împărțite. Unii pretind că este bine ca acesta să fie păstrat în locuință doar până pe 31 decembrie, ziua Ajunului Anului Nou, înainte ca clopotele bisericilor să anunțe miezul nopții. În caz contrar, există riscul ca toate poverile și ghinioanele din anul trecut să te însoțească în noul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *