vineri , 16 aprilie 2021 10:39 am
Iasi booked.net
-1°C

Calendar ortodox marți 6 octombrie. Ce sfânt sărbătoresc românii

Astăzi, 6 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfântul Apostol Toma.

Numele de Toma, in aramaica te’oma, tradus in greaca Didymos, inseamna geaman. In aramaica si in ebraica, Toma este doar un epitet. Unii crestini sirieni il cunosc sub numele de Iuda Toma sau Iuda Geamanul.

El a facut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Conform Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India. Acolo a si suferit, de altfel, moarte de martir. Crestinii sirieni din Malabar sustin ca ei se trag din Sfantul Apostol Toma. Tot ei spun ca a fost martirzat la Calamina (Mylapore), langa Madras.

In India a intemeiat biserici, a sfintit preoti si episcopi. Tot acolo el a convertit doua surori, Tertiana si Migdonia. Acestea erau sotii de mari principi indieni. Printul Smideu, sotul Tertianei, l-a osandit la moarte. A fost ucis cu lancea, de catre cinci soldati. Moastele Sfantului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, in anul 165.

Apostolul Toma este cunoscut de multi dintre noi drept „necredinciosu;”. „Necredinta” sa ar proveni din faptul ca nu da crezare marturiei Apostolilor dupa ce Hristos a inviat: „Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Apostolul Toma nu se indoieste de faptul ca Hristos a inviat. Ci el pune la indoiala faptul ca Hristos Se afla, dupa invierea Sa, intr-un trup care nu mai poate fi vazut. Sfantul Chiril afirma ca atunci cand Toma spune: „daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor nu voi crede”, el spune de fapt: „Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor”.

Cuvintele Mantuitorului: „Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), reprezinta o invitatie pentru a ne descoperi ca natura umana nu este desfiintata prin Inviere. Natura umana pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut in dumnezeire.

Ea a fost, de fapt, transfigurata. Astfel, aratarea catre Toma a pus in lumina existenta celor doua firi in Hristos. Nu degeaba, in prima duminica dupa Pasti, se canta „Neparasind sanurile pamantesti, Te-ai aratat pe pamant purtator de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73)

In Evul Mediu, el era considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor, scrie antena3.ro.

Tot astazi, facem pomenirea:

Sfintei Mucenite Erotiida;

Sfantului Mucenic Macarie din Chios.

Recomandări

Weekendul acesta catolicii sărbătoresc Paștele

Biserica Romano-Catolică sărbătorește azi Sfintele Paști. Din cauza pandemiei, sărbătoarea privegherii pascale va debuta la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *