luni , 21 septembrie 2020 3:14 am
Iasi booked.net
-1°C

Biserica scufundată la 30 de metri în adâncuri, în inima Apusenilor

România ascunde comori chiar şi la 30 de metri adâncime. În inima Apusenilor, o biserică veche de peste 100 de ani stă şi acum în picioare pe fundul lacului Beliş. Un scafandru militar a filmat, în exclusivitate pentru Observator, Biserica Urmanczy, înghiţită de ape şi de mister în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Suntem pe firul Someşului Cald, deasupra vechiului sat Giurcuţa, acum – Beliş. Un decor care îţi taie răsuflarea prin frumuseţea cu care a fost înzestrat de natură, dar care ascunde şi mistere… divine, chiar pe fundul lacului.

Este Biserica romano-catolică Urmanczy. Construită puţin după anul 1.900, lăcaşul de cult a ajuns la aproape 30 de metri sub apă, în lacul Beliş, după ce a fost construit barajul Fântânele. De-atunci… doar turnul înalt de 11 metri mai iese, uneori, la suprafaţă… Dar numai în perioadele secetoase, potrivit observator.ro.

Altfel… clădirea impunătoare şi extrem de rezistentă poate fi vizitată… sub apă.

Pascale Roibu, scafandru militar: Biserica se află scufundată chiar aici, sub noi, la o adâncime de 27 de metri. Clădirea este unică în ţară şi printre puţinele clădiri suberse din lume care s-au păstrat atât de bine.

Scafandru militar, dar pasionat de scufundări şi-n timpul liber, Pascale a vrut să vadă cum arată clădirea bisericii la 51 de ani de când e acoperită complet de apă. Toate zidurile sunt întregi, turnul de 11 metri este intact, iar pe pereţi.. încă se pot distinge picturile care înfăţişează episoade biblice marcante.

Pascale Roibu, scafandru militar: Biserica m-a impresionat prin frumuseţea ei, prin istoria aparte, dar şi prin felul cum s-a conservat de-a lungul timpului.

Ultima dată când Biserica a ieşit, în întregime, la suprafaţă, a fost în urmă cu 20 de ani.

Recomandări

Restaurarea picturii interioare a bisericii Mănăstirii Sucevița, finalizată dupa 20 de ani

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anuntat ca restaurarea picturii interioare de la Biserica Invierea Domnului a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *