vineri , 16 aprilie 2021 3:37 am
Iasi booked.net
-1°C

Beatrice Rancea a ieșit din sediul Operei după cinci ore de audieri

Beatrice Rancea, managerul Operei Nationale Iasi este acuzata de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infractional organizat specializat în savarsirea infractiunilor de delapidare si fals care a produs un prejudiciu de 1 milion de euro. In aceasta dimineata, procurorii DIICOT impreună cu ofiteri de poliție judiciara au efectuat 26 de perchezitii domiciliare in Iasi si Bucuresti iar 14 persoane au fost duse la audieri.

Conform procurorilor DIICOT, Beatrice Rancea in calitate de manager al Operei Nationale Iasi si Operei Nationale Bucuresti a constituit un grup infractional organizat la care au aderat si alte persoane. Acțiunile acestora vizau delapidarea, in diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași. Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

”Politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si procurorii DIICOT Iasi efectueaza cercetari intr-un dosar penal intocmit sub aspectul savarsirii infractiunii de consituire a unui grup infractional organizat, delapidare in forma continuata, fals si uz de fals. In baza acestui dosar penal, astazi sunt efectuate 27 de perchezitii domiciliare, urmand a fi puse in aplicare 14 mandate de aducere. Cercetarile continua pentru stabilirea intregii situatii de fapt si pentru a fi dispuse masurile legale care se impun”, potrivit Anca Vîjiac- purtator de cuvant IPJ Iasi.

Procurorii DIICOT au adus de acasa mai multi angajati ai Operei Nationale Iasi, printre care si percutionistul Alighieri Iaţâc.

Perchezitiile si acuzatiile care implica Opera Nationala din Iași pătează imaginea instituției spun sindicaliștii. Aceeași oameni din sindicat care au protestat 43 de zile pentru demiterea actualului manager și care spun că aveau suspiciunea unor nereguli, dar nu așa de mari.

”Din păcate, este trist ca într-o instituție de cultură este trist să existe probleme de această natură. Noi am făcut sesizări de-a lungul timpul la Ministerul Culturii. De acolo se trage și raportul care a fost trimis așa cum și monul ministru Bogdan Gheorghiu a zis că a fost trimis la Parchetele de pe lângă Tribunalul Iași și probabil de acolo sunt și actiunile de astăzi, nu știu nu cunosc detalii. Intuiam că se anchetează. Noi de altfel, am mai depus sesizări. Mai este un raport al Ministerului Culturii pe care domnul ministru Gheoghiu a zis că îl va face public”, potrivit Marius Aftaragaci- președintele sindicatului ARTIS Moldova.

Recomandări

Angajații IULIUS au plantat 3.500 de copaci pentru un viitor cu aer mai curat în județele Iași și Suceava

Ce poți face într-o zi însorită de sâmbătă? Să plantezi fapte bune! Așa au gândit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *