duminică , 28 noiembrie 2021 3:12 pm
Iasi booked.net
-1°C

Au fost eliberate certificatele de urbanism pentru cele mai importante proiecte europene de pe POR – Axa IV

Primăria Municipiului Iași a parcurs o nouă etapă a procesului de modernizare a sistemului public de transport. Astfel, în luna iunie au fost eliberate certificatele de urbanism vizând cele mai importante proiecte pentru care municipalitatea va obține fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) – Axa IV, destinată mobilității urbane.

Este vorba despre proiectele de reabilitare a infrastructurii de tramvai pe traseele Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Podu Roș – intersecția cu bulevardul Primăverii, bulevardul Virgil Săhleanu (între intersecția cu bulevardul Metalurgiei și rond Țuțora) și Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – Calea Chișinăului, precum și cel de reabilitare a podului Tudor Vladimirescu peste râul Bahlui. Prin intermediul POR – Axa IV Iașul beneficiază de 58,3 milioane de euro, sumă care va constitui una dintre sursele principale de dezvoltare ale orașului în următorii ani.

Avize favorabile pentru mai multe proiecte ale municipalității

Municipalitatea ieșeană a eliberat mai multe certificate de urbanism și pentru amplasarea unor obiective. Astfel, pe esplanada Independenței va fi executată o fundație pe care va fi amplasat un grup statuar intitulat „Maternitatea”, acesta fiind donat de Asociatia de Sprijin Comunitar pentru un Viitor mai Bun. Monumentul turnat în bronz a fost realizat de sculptorul Virgil Scripcariu. Totodată, monumentul Regelui Ferdinand I, aflat temporar în prezent pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, ar putea fi mutat pe esplanada parcului Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

Totodată, în urma avizelor emise, Serviciul de Stare Civilă va putea oficia căsătorii într-un nou spațiu. „La inițiativa domnului primar Mihai Chirica, în imediata apropiere a clădirii unde își desfășoară activitatea Serviciul de Stare Civilă vom amenaja un foișor. Pe lângă variantele existente, pe durata sezonului estival vor putea fi oficiate căsătorii și în noul spațiu”, a explicat Marius Bodoga, directorul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași.

Pregătiri pentru amenajarea a noi locuri de parcare

Municipalitatea ieșeană continuă programul de amenajare a noi locuri de parcare. În acest sens Primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru două proiecte de acest gen care ar urma să fie realizate în zona centrală. Astfel, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, edilii intenționează construirea două parcări subterane și supraterane pe strada Nicolae Bălcescu, nr.1 (lângă Policlinică), respectiv pe strada Bărboi / bulevardul Anastasie Panu. În altă ordine de idei, primarul Mihai Chirica a anunțat că recent au fost date în folosință peste 500 sute de locuri de parcare în cartierul Tătărași: un sfert fiind pe strada Han Tătar, iar restul pe ambele sensuri din strada Ciurchi.

Certificate de urbanism pentru Institutul Regional de Oncologie, școli și asociații de proprietari

Tot în cursul lunii iunie a primit certificat de urbanism și Institutul Regional de Oncologie Iași pentru construirea în strada Ion Creangă, nr. 5bis, a unui buncăr și extinderea laboratorului de radioterapie.

Ateneul Tătărași a primit același aviz pentru reabilitarea clădirii și anexelor cinematografului Dacia. Instituția dorește și efectuarea de reparații capitale la scenă prin demolare parțială și supraînălțare.

Totodată, două unități de învățământ au obținut certificatul de urbanism pentru diferite lucrări. Primul se referă la extinderea Școlii Gimnaziale „B. P. Hașdeu” prin construirea unor spații educaționale și laboratoare, precum și pentru amenajarea de clase pregătitoare prin demolări parțiale. Al doilea vizează proiectul Școlii Gimnaziale „Titu Maiorescu” de construire a unei anexe pentru sport, activități recreative, expoziții și activități culturale.

Totodată, Asociația „Centrul Multimedia Teatru Fix” intenționează să amenajeze provizoriu un teatru independent și un spațiu pentru bar / club în spațiul închiriat din strada Bucium, nr. 34b.

Șapte asociații de proprietari au primit certificatul de urbanism pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește construirea de șarpante în bulevardul Nicolae Iorga, nr. 45A, bloc I2, scara A; aleea Decebal, nr. 3, bloc B2, scara B; bulevardul Nicolae Iorga, nr. 45B, bloc I2, scara B; strada Clopotari, nr. 5, bloc 627, scara C; strada Clopotari, nr. 23, bloc 620, scara C; strada Clopotari, nr. 23, bloc 625, scara A; aleea Decebal, nr. 1, bloc B1, scara B.

În cadrul proiectului „Închiderea Centrului Rezidențial C. A. Rosetti”, imobil situat în strada Vasile Lupu, nr. 80, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași intenționează să reabiliteze, modernizeze și doteze corpul de cantină în vederea schimbării destinației în centru de zi. Tot în cadrul aceluiași proiect, instituția menționată va construi și dota o casă de tip familial.

Noi construcții ale marilor firme din Iași

SC Iulius Group SRL a obținut certificatul de urbanism pentru amenajarea de spații comerciale / alimentație publică în complexul Tudor Vladimirescu, precum și pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal în vederea extinderii Iulius Mall.

SC Complex Hotelier Unirea SA intenționează să demoleze două construcții din strada Melodiei, nr. 25 – bulevardul Prof. Dr. Doc. Dimitrie Mangeron, nr. 55b în vederea construirii unui bloc de locuințe.

SC Continental Hotels SA va realiza un Plan Urbanistic Zonal în vederea construirii unui hotel de 2-4 stele, spații de alimentație publica, precum și o unitate medicală (ambulatoriu, imagistică, radioterapie) în strada Păcurari, nr. 95.

SC Ermes Holding SRL va realiza recompartimentări interioare și va crea un nou acces prin demolarea și închiderea accesului existent la ERA Shopping Park.

Recomandări

Testele de salivă au ajuns în școlile din Iași

Testarea elevilor va începe cel mai probabil săptămâna viitoare, după minivacanţa de 1 Decembrie. Inspectoratul Şcolar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *