marți , 21 septembrie 2021 11:12 pm
Iasi booked.net
-1°C

Ateneul Național din Iași îl comemorează pe George Topîrceanu

În data de 7 mai 1937, la Iași, trecea la cele veșnice George Topîrceanu, poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român, membru corespondent al Academiei Române.

În semn de apreciere și recunoștință pentru această personalitate emblematică a literaturii române, Ateneul Național din Iași a restaurat mormântul-monument istoric al scriitorului, aflat în Cimitirul Eternitatea. Ceremonia de resfințire a mormântului va avea loc vineri, 7 mai 2021, de la ora 15:00.

Proiectul Ateneului Național din Iași care vizează restaurarea mormintelor – monumente istorice, din Cimitirul Eternitatea, nu ar putea continua fără sprijinul Primăriei Municipiului Iași, al Direcției Județene pentru Cultură Iași și fără implicarea artistului ieșean, Ciprian Stratulat. Le mulțumim, pe această cale, pentru susținerea arătată ideii noastre. Vineri, 7 mai, ne îndreptăm atenția către marele poet George Topîrceanu.”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul instituției.

George Topîrceanu și legătura sa cu Iașul.

Apropiat de Garabet Ibrăileanu, face parte din redacția Revistei „Viața Românească” din Iași, începând din 1911, an în care se și stabilește la Iași. Secretar de redacție, apoi redactor șef alături de G. Ibrăileanu, George Topîrceanu își publică în revista ieșeană cea mai mare parte a operei.

De Iași îl leagă și conducerea revistelor „Însemnări literare” (din 1919) și „Însemnări ieșene” (din 1936), alături de Mihail Sadoveanu, dar și funcțiile pe care le-a deținut ca inspector general al teatrelor și, provizoriu, director al Teatrului Național din Iași.

În 1926 primește Premiul Național pentru poezie, iar la 28 mai 1936 devine membru corespondent al Academiei Române.

 

 

 

Recomandări

ADMITERE ŞCOLI MILITARE

În perioada 02-14 septembrie 2021, INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN IAŞI desfășoară activități de recrutare candidaţi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *