joi , 6 mai 2021 1:53 am
Iasi booked.net
-1°C

Ateneul Național din Iași îl comemorează pe Eduard Caudella, profesorul lui George Enescu

Ateneul Național din Iași organizează o serie de evenimente dedicate compozitorului Eduard Caudella.

Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Eduard Caudella, promotor al formării și dezvoltării artistice din spațiul românesc, prezent în aproape toate domeniile de manifestare muzicală: compoziție, interpretare, dirijat, pedagogie, publicistică și critică. În semn de apreciere și recunoștință pentru această personalitate a vieții muzicale românești, Ateneul Național din Iași a reabilitat mormântul compozitorului, monument istoric, aflat în Cimitirul Eternitatea din Iași. Ceremonia de resfințire a mormântului va avea loc marți, 13 aprilie 2021, de la ora 15:00, fiind urmată de slujba de pomenire.

„Mormântul compozitorului a fost reabilitat integral de artistul Ciprian Stratulat, proiectul fiind finanțat de Primăria Municipiului Iași, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Iași, la inițiativa Ateneului ieșean”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul instituției.

În aceeași zi, de la ora 16:00, la Ateneul Național din Iași va avea loc vernisajul expoziției „Eduard Caudella – 180 ani de la naștere”. Expoziția foto-documentară conține fotografii, manuscrise și tipărituri vechi din patrimoniul Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, colecția Bibliotecii Academiei Române din București și a Muzeului Național „George Enescu”, precum și din alte colecții private, conform unui comunicat trimis redacției.

„Având în vedere că în patrimoniul Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, partenerii noștri în acest proiect, se regăsesc o serie de manuscrise și fotografii cu valoare documentară, a celui ce a îmbogățit repertoriul național cu lucrări reprezentative, ne-am dorit să le valorificăm expozițional, în semn recunoștință, în Galeria Veche a Ateneului. Apreciat de George Enescu, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, și nu numai, Eduard Caudella rămâne unul din clasicii noștri de autentică valoare artistică, cu precădere pentru orașul Iași, a cărui mișcare muzicală a marcat-o timp de peste o jumătate de veac., a precizat Andrei Apreotesei.

Recomandări

Filmele bune se întorc la Cinema Ateneu

Cinefilii din Iași vor putea merge, din nou, la Cinema Ateneu, unde vor fi difuzate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *