luni , 2 august 2021 1:20 pm
Iasi booked.net
-1°C

Astăzi sărbătorim Înălțarea Domnului, zi de mare însemnătate pentru toți creștinii

La 40 de zile de la Paște, românii celebrează Înălțarea Domnului.

Această sărbătoare este una dintre cele mai frumoase din an, dar și una dintre cele care au o dată schimbătoare, care variază în funcție de momentul sărbătoririi Învierii Domnului.

Această sărbătoare mai este cunoscută şi sub numele de Ispas și marchează ziua în care creştinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălţat!“ şi „Adevărat S-a înălţat!“. Tradițiile și obiceiurile care sunt legate de această zi solemnă, în cele ce urmează.

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului în fiecare an, ca de fiecare dată la 40 de zile de când a avut loc Paștele.

Este o sărbătoare cu o mare însemnătate pentru creștini, motiv pentru care aceștia ar trebui să meargă la  biserică și să se roage pentru cei care au trecut în lumea celor drepți, dar și pentru bunăstarea familiei.

Astfel, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe se face pomenirea acelor eroi care au căzut de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, ori pentru apărarea țării și a neamului.

În ziua de Înălțarea Domnului sau Ispas, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălţat!“ şi „Adevărat S-a înălţat!“.

În această zi de sărbătoare femeile care au decedați în familie sunt îndemnate să împartă pâine și ceapă verde pentru sufletele lor, iar, pentru a se bucura de sănătate, creștinii poartă frunze de nuc, în timp ce animalele și lucrurile din gospodărie sunt atinse cu leuștean pentru a fi mereu grase și ferite de boli.

În ziua Înălțării Domnului femeile nu trebuie să spele, să facă curat sau să muncească pe câmp, pentru a fi ferite de necazuri.

La fel, cei care au morți în familie trebuie să facă acte de caritate și să ofere cât mai mult de pomană. Se spune că făcând astfel, sufletele celor adormiți se înalță la cer și vor avea hrană.

Recomandări

21 iunie- cea mai lungă zi din an

Rusaliile sau ielele sunt reprezentări mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor. Pot …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *