miercuri , 27 ianuarie 2021 11:38 pm
Iasi booked.net
-1°C

Astăzi este Ziua Imnului Național al României

Consacrat prin Constituția României ca simbol național, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, Imnul Național reprezintă unul dintre reperele care definesc identitatea națională a românilor și care oferă lumii întregi, când este intonat, o sinteză muzicală, simbolică şi unică, a acesteia.

Ziua de 29 iulie 2018 reprezintă şi un prilej de recunoștință față de înaintașii noștri, faţă de eroii căzuţi pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial şi de făuritorii statului naţional unitar modern, a căror memorie ne motivează să ne păstrăm demnitatea, să cultivăm respectul faţă de valorile naţionale şi să privim cu încredere spre viitor.

Interzis timp de aproape o jumătate de secol, cântecul patriotic „Deşteaptă-te, române!” a fost consacrat, imediat după decembrie 1989, prin Constituţia din 1991, Imnul Naţional al României,

La 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Versurile cântecului aparţin poemului „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” iar linia muzicală a fost inspirată de o melodie culeasă de Anton Pann. Conţinutul profund patriotic şi naţional al versurilor l-a determinat pe Nicolae Bălcescu să numească acest imn „o adevărată Marseilleză românească”.

În conformitate cu Legea nr. 99/1998, ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional al României.

Recomandări

Ziua marelui poet Mihai Eminescu

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *