marți , 13 noiembrie 2018
Iasi booked.net
-1°C

Aproximativ o sută de noi cazuri de pacienţi cu HIV, înregistrate în ultimii cinci ani la Iași

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că în ultimii cinci ani numărul pacienţilor, la nivelul judeţului, nou diagnosticaţi cu HIV este de circa o sută de persoane.

Iaşiul este centrul numărul doi ca număr de pacienţi diagnosticaţi cu HIV, în prezent în evidenţele medicale fiind 1.537 de astfel de pacienţi, scrie agerpres.ro.

“Pacienţi nou diagnosticaţi la nivelul Iaşiului sunt în jur de 100 în ultimii cinci ani, spre deosebire de alte zone ale ţării unde numărul pacienţilor nou diagnosticaţi pe an poate să fie de 20, poate să fie de maxim 50”, a declarat Carmen Dorobăţ.

În ceea ce priveşte cauzele îmbolnăvirii cu HIV, medicul a spus că acestea “se menţin”.

“Este vorba de transmiterea predominant heterosexuală în zona noastră geografică. Nu vorbim de vestul ţării şi de Bucureşti. Trebuie să fim foarte atenţi pentru că se deschid noi căi de transmitere. Mă refer aici la administrarea de droguri pe cale intravenoasă. Nu este un procent semnificativ la Iaşi, 2-3%, dar procentul este în creştere în Bucureşti şi în zona Constanţa. De asemenea, populaţia numită acum LGBT, cei care fac sex cu persoane de acelaşi sex, aici este o problemă. La Iaşi incidenţa este de 2-3%, însă în alte zone, vestul ţării în special şi zona Bucureştiului, incidenţa este în creştere. De aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când avem un anumit răsunet patologic la nivelul oricărui organ şi sistem, că este creier, că este cardiovascular, că este renal, să ne gândim şi la această patologie pentru că nu este deloc de neglijat”, a spus Dorobăţ.

Această problemă dar şi teme precum hepatita B şi tratamentul aplicat în astfel de afecţiuni sunt abordate în cadrul celor trei zile ale unei conferinţe organizată în această perioadă de Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, mai scrie agerpres.ro.

În cadrul Conferinţei Naţionale “Certitudini şi controverse în patologia infecţionistă”, va fi lansată şi o carte, unică în România, ce abordează “Abordul interdisciplinar în infecţia cu HIV”.

Recomandări

O bătrână din Dumești violată de un tânăr de 20 cu ciorap pe cap, pe care îl avusese chiriaş

Individul a comis fapta pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice. El a fost arestat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *